Rezultatele alegerilor din filialele judetene ale PSD confirma faptul ca modernizarea partidului ramane doar un obiectiv pe hartie si dezvaluie criza profunda in care se afla aceasta formatiune politica. PSD este in acest moment un conglomerat eterog
Rezultatele alegerilor din filialele judetene ale PSD confirma faptul ca modernizarea partidului ramane doar un obiectiv pe hartie si dezvaluie criza profunda in care se afla aceasta formatiune politica. PSD este in acest moment un conglomerat eterogen in care nu pot exista omogenitati. Nici politice, nici conceptionale. Doar intelegeri economice in urma carora profita baronii locali sau cei de la centru. Partidul este structurat pe mentalitatile fostilor comunisti si pe sustinerea unei generatii recente care se considera de inspiratie liberala. Dar nici una dintre cele doua componente nu se pliaza pe o doctrina politica. Vechii activisti raman tributari apucaturilor comuniste pe care le aplica intr-un sistem democratic iar asa zisii liberali sunt produsul unui capitalism salbatic. In fapt, baronii PSD au devenit "liberali" facand afaceri infloritoare si discutabile doar cu statul. Imbogatitii partidului vor sa-si asigure influenta atat economic cat si politic. O privire atenta arata ca acestia apartin unui trecut comun, ceea ce-i diferentiaza de batranii activisti fiind diferenta de varsta. Singurele produse PSD sunt Marian Oprisan si Marian Vanghelie. Cel putin asa lasa sa se inteleaga coducerea partidului, aruncandu-i "la bataie" in momente critice. Exponenti ai unei generatii tinere, cei doi, indivizi controversati si avand probleme cu justitia, pot fi oricand propulsati in structurile de la centru. Doar au muncit in acest partid! Victor Ponta nu face parte din aceeasi categorie. El este produsul exclusiv al presedintelui Adrian Nastase. Un produs atipic, pentru ca Ponta s-a intors fatis impotriva mentorului sau. Nastase a acceptat docil pozitia a doua pe care Iliescu s-a induplecat sa i-o lase.
Tensiunile acumulate intre tabere au denaturat si deturnat atmosfera in partid. In lipsa unor adversari politici pe masura, grupurile de interese s-au macinat in lupte interne asa incat nu se mai poate vorbi despre unitate si solidaritate. La nivel declarativ aceste notiuni sunt clamate de liderii de la centru insa declaratiile lor sunt false. Pentru a-si pastra pozitiile, greii partidului accepta compromisul tacerii. In ultimii patru ani imaginea de lider politic a fost inlocuita cu cea de baron. Dialogul s-a transformat in monolog iar promovarea membrilor a devenit un troc. Activismul politic este unul artificial, de fatada, iar implicarea in politica s-a denaturat. Majoritatea membrilor din conducerea locala si centrala asteapta doar avantaje personale dupa ce s-au insurubat in functii. Este evident ca in aceste conditii PSD nu poate functiona decat pe termen scurt, finalul fiind destramarea sa. De asemenea, conducerea bicefala a PSD cu Iliescu lider absolut si Nastase presedinte executiv este privita cu neincredere in teritoriu. Chiar daca pentru moment cei doi par a fi ajuns la o solutie de compromis, razboiul dintre gruparile liderilor amintiti va continua pana la ruperea partidului. Pe de alta parte, in interiorul acestei formatiuni politice s-a creat o masa critica ce se pronunta, deocamdata neoficial, impotriva candidaturii celor doi si pentru o a treia varianta. Atat Iliescu cat si Nastase au fost atacati extrem de dur si in repetate randuri, dupa esecul de la alegerile generale si prezidentiale. Curentul care urmareste propulsarea altei personalitati la conducerea partidului pentru a asigura coeziunea si schimbarea PSD este tot mai puternic.
Este totusi greu de crezut ca la Congresul partidului de joi vor aparea surprize de proportii. "Masina de vot" selectata cu grija de baronii din teritoriu va pune stampila unde trebuie. Nemultumitii vor avea insa ocazia sa dea un semnal pentru schimbarea reala. Si de-abia in lunile urmatoare sa apara surprizele.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.