Acordul de supraveghere preventiva cu Fondul Monetar International (FMI) a fost dorit mai mult de Uniunea Europeana, avand in vedere faptul ca situatia economica a Romaniei nu mai cerea un acord cu FMI, a declarat, ieri, pentru Rompres, ministrul Fin
Acordul de supraveghere preventiva cu Fondul Monetar International (FMI) a fost dorit mai mult de Uniunea Europeana, avand in vedere faptul ca situatia economica a Romaniei nu mai cerea un acord cu FMI, a declarat, ieri, pentru Rompres, ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu. "Acordul cu Fondul, incheiat in luna iulie a anului trecut, reprezinta doar un tip de monitorizare pe care UE nu il are, pe care il are FMI, si, din acest motiv, avem acordul acesta", a explicat ministrul Finantelor. In acest context, Popescu a aratat, insa, ca este bine ca actualul acord sa fie continuat, chiar daca o eventuala intrerupere a acestuia nu ar afecta investitiile straine in Romania. "Noi acum suntem oricum in interiorul unui acord, iar eu, personal, cred ca este bine sa ramanem intr-un acord cu FMI chiar daca, intr-adevar, nu mai avem nevoie de banii de la Fondul Monetar. Investitorii vin acum oricum. Nu mai este ca acum zece ani: daca nu aveai acordul cu FMI iti fugeau investitorii", a subliniat ministrul Finantelor.
Negocierile cu FMI ar putea fi incheiate in iunie
Ionut Popescu si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, conduc delegatia guvernamentala a Romaniei aflata in aceste zile la Washington, pentru a participa la reuniunea de primavara a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, desfasurata in perioada 16-17 aprilie. Oficialii romani au prezentat, in capitala americana, expertilor FMI, incasarile bugetare din primul trimestru al acestui an, ultimele modificari aduse Codului Fiscal si actele normative adoptate recent pentru combaterea evaziunii fiscale si intarirea disciplinei financiare. Intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati si preluat de Rador, ministrul Ionut Popescu a precizat ca reprezentantii institutiei financiare internationale s-au aratat interesati, in special, de cele 100.000 de noi locuri de munca aparute in primele doua luni ale acestui an mai ales datorita introducerii cotei unice. Potrivit ministrului, partea americana a apreciat si faptul ca inflatia este in continua scadere. In luna martie rata inflatiei a fost de 0,3%. "Multe dintre temerile pe care le aveam si noi, cu siguranta, la inceputul anului, nu s-au adeverit iar economia romaneasca a continuat sa transmita, cel putin in prima parte a acestui an, semnale pozitive dupa introducerea cotei unice", a precizat ministrul Finantelor in interviul citat. Potrivit acestuia, si oficialii FMI considera ca sunt evolutii pozitive in economie. "Ne-am concentrat asupra discutiilor privind veniturile, care vor creste prin modificarea Codului Fiscal, recent aprobata de Guvern, urmand ca, la inceputul lunii iunie, sa vina o delegatie de experti FMI si, cel mai probabil, sa se incheie discutiile privind verificarea de parcurs pe care o face institutia financiara", a mai spus Ionut Popescu.
In cursul zilei de ieri, ministrul Finantelor si guvernatorul bancii centrale urmau sa discute cu prim-adjunctul directorului FMI, Anne Kruger, cu directorul Departamentului pentru Europa al FMI, Michael Deppler, si cu specialisti ai Bancii Mondiale. Acordul de supraveghere preventiva a fost incheiat in iulie 2004 pentru 24 de luni. Documentul ofera Romaniei dreptul de a atrage fonduri de circa 367 de milioane de dolari, insa autoritatile de la Bucuresti intentioneaza sa utilizeze sumele doar in cazuri de urgenta. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.