Congresul Extraordinar al PSD din 21 aprilie va gasi partidul cu aceleasi nume de acum patru ani in fruntea organizatiilor judetene. Dupa epuizarea conferintelor judetene ale PSD, au fost reconfirmati, reabilitati si reinscaunati nu mai putin de 31 d
Congresul Extraordinar al PSD din 21 aprilie va gasi partidul cu aceleasi nume de acum patru ani in fruntea organizatiilor judetene. Dupa epuizarea conferintelor judetene ale PSD, au fost reconfirmati, reabilitati si reinscaunati nu mai putin de 31 de baroni ai PSD. Aproape toti au fost acuzati de-a lungul vremii de afaceri dubioase sau sunt posesori ai unor averi impresionante si greu de justificat, transformandu-se in veritabili baroni. O parte au fost inlocuiti inainte de alegerile parlamentare si prezidentiale de anul trecut, in incercarea de a face partidul mai frumos in ochii electoratului. Acum ca alegerile s-au terminat, iar PSD s-a resemnat cu statutul de partid de Opozitie, baronii se intorc in forta. O mare parte din baronii vechi sau mai noi au fost blamati public anul trecut pe listele Coalitiei pentru un Parlament Curat, fiind acuzati sau banuiti de implicare in afaceri dubiose. CPC a scos in fata pentru fiecare partid "dalmatienii" care voiau sa acceada la functii pe care nu le meritau. Dosarul PSD a fost cel mai stufos. Printre numele celor care apareau pe listele Coalitiei pentru un Parlament Curat ii regasim pe unii dintre baronii reconfirmati in functii de partid la nivel judetean si cu care PSD vrea sa faca reforma.
Ioan Rus, actualul si fostul lider al PSD Cluj a fost acuzat de presa si inclus pe lista CPC pentru implicare in societatea Napoca Constructii SA (prin societatea Transilvania Invest). Aceasta societate a castigat in ultimii ani contracte importante de lucrari publice in judetul Cluj, inclusiv prin atribuirea fara licitatie a unor contracte castigate de firme internationale. Averea declarata a lui Ioan Rus este de peste o suta de mii de dolari, la care se adauga o vila, un apartament de 174 mp si un autoturism Toyota. La Constanta, Radu Mazare, a fost condamnat la inchisoare in 1996, pentru calomnie si apoi gratiat. In calitate de actionar la societatile Compress Holding, Compress Advertising si Xenoti SRL s-a aflat in conflict de interese cu functia de primar din cauza litigiilor dintre acestea si primarie. Toate conflictele au fost solutionate in defavoarea primariei, deci a publicului constantean. Firmele lui Mazare au beneficiat de contracte cu Primaria de-a lungul mandatului prin grupul de firme Compress, care are datorii la AVAS de 28 de miliarde. Liderul PSD Constanta are o avere de peste un milion de dolari, in care intra iahturi, tablouri si bijuterii. Mihai Bar, proaspatul ales lider al PSD Bihor, a fost inlocuit in vara anului trecut din aceeasi functie, in plin proces de curatare a partidului de "baroni". Bar a fost insa reabilitat, in ciuda faptului ca nu are o imagine impecabila. A fost anchetat de Parchet, fiind acuzat ca in calitate de presedinte al ATCOM, parte a UCECOM, a instrainat ilicit spatii ale societatii si a facut afaceri paguboase, care au adus un imporant prejudiciu cooperatiei. A fost scos ulterior de sub urmarire penala. Ca presedinte al Consiliului Judetean Bihor, intre 1996-2000, a fost acuzat ca a facilitat diverse afaceri ale fratilor Micula, proprietarii holdingului European Drinks. A fost scos din PSD in 2002, dupa ce a spus ca acest partid este plin de "mafioti".
Perdanti, fosti activisti, scandalagii
Viorel Hrebenciuc a fost reinstalat si el in functia de lider al PSD Bacau, dupa ce si-a dat demisia anul trecut pentru rezultate slabe la alegerile locale. Cele mai vechi controverse care se leaga de numele lui Hrebenciuc vizeaza acuzatiile de deturnare a fondurilor de ajutor primite de bacauanii care au suferit de pe urma inundatiilor. Povestea se intampla la inceputul anilor '90. Presa l-a acuzat si de implicare in cazul "Adrian Costea". Asemenea lui Viorel Hrebenciuc, Doru Ioan Taracila a revenit glorios in fruntea organizatiei de Calarasi, dupa ce anul trecut si-a dat demisia pe motive de slab conducator de filiala. Baronul de Calarasi este actionar la mai multe firme, si in plus se afla in topul celor mai bogati parlamentari PSD. De numele lui se tine ca scaiul cazul "Jimbolia". De pe lista baronilor PSD, proaspat alesi lideri de organizatii, nu putea lipsi Viorel Pupeza (Bistrita- Nasaud), fost activist PCR, Constantin Nita (Brasov) si Ion Vasile, posesori ai unor averi greu de justificat. Acelasi Ion Vasile a fost acuzat inainte de alegerile generale de prefectul Buzaului, Victor Mocanu, ca a schimbat pe motive politice sumele cerute ca ajutoare de urgenta pentru unele localitati. Pentru cine nu il cunoaste inca, Vasile Ion este cel care a jucat in picioare steagul Aliantei, in noaptea alegerilor, si n-a gasit nici o varianta de exprimare mai inteligenta la adresa adversarilor politici decat una suburbana.
Un veritabil baron este si Ioan Talpes, reales lider la PSD Caras Severin. Averea sa cuprinde mai multe hectare de terenuri agricole si intravilane, un apartament, o casa, doua case de vacanta, o barca cu motor si o masina frumoasa. Cel mai mare scandal in care a fost implicat numele lui Talpes este cazul Matser, cand un inalt functionar NATO a fost arestat si condamnat pentru fals si tentativa de spalare de bani proveniti din Columbia. Presa l-a acuzat ca are legaturi cu controversatul istoric, Kurt Treptow, arestat pentru pedofilie. Vlad Casunean (Covasna), Ion Calin (Dolj), Nicolae Badalau (Giurgiu), sau Ilie Sarbu (Timis), acuzat de colaborare cu Securitatea, sunt alte nume controversate cu ajutorurul carora PSD vrea sa faca reforma.
Oprisan, ultimul reales
Ultimul baron reales acum doua zile, dar de departe, cel mai faimos, este nimeni altul decat Marian Oprisan, baronul de Vrancea. De numele lui Oprisan se leaga zeci de controverse, si, cu toate acestea, nimeni din partid nu a indraznit sa-l ia rost. In imperiul lui Oprisan, presa, cu o singura exceptie, este aservita pana la ultima virgula. Presedintele Consiliului Judetean Vrancea tine economia judetului sub bocanc. Nici un organism de control din Vrancea nu desfasoara verificari la firmele din judet, pana nu se primeste unda verde de la "baron". Pentru renovarea sediului PSD din Focsani, Oprisan a investit modesta suma de 2,5 milioane de euro, bani alocati din bugetul public, printr-o hotarare adoptata de "masina de vot" a Consiliului Judetean Vrancea, dupa cum a scris ziarul ZIUA. Baronul de Vrancea a mai fost acuzat, printre altele, ca a trecut fraudulos in proprietatea mamei lui un foraj de pe domeniul public al orasului Odobesti. Marian Oprisan se poate lauda cu faptul ca desi a transformat Vrancea in proprietate privata, nimeni de la partid nu i-a cerut vreodata socoteala. Dimpotriva, prin obstinatia cu care il tine aproape, PSD arata ca se mandreste cu el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.