Toata activitatea Postei Romane este blocata de astazi, de la ora 0.00, plata pensiilor, a alocatiilor si a indemnizatiei de somaj, dar si distribuirea corespondentei si a unor publicatii fiind suspendate pe timpul grevei generale a postasilor. Acest
Toata activitatea Postei Romane este blocata de astazi, de la ora 0.00, plata pensiilor, a alocatiilor si a indemnizatiei de somaj, dar si distribuirea corespondentei si a unor publicatii fiind suspendate pe timpul grevei generale a postasilor. Acestia cerusera o majorare a salariilor cu 18%, dar cererea lor a scazut cu doua procente in urma negocierilor cu administratia. Conducerea companiei ofera doar 4%, ceea ce inseamna 100.000-150.000 de lei in plus pe luna pentru fiecare angajat, au afirmat ieri liderii sindicatelor din Posta. Pe langa angajatii de la oficiile postale din tara, lucrul a incetat tot de azi dimineata si in cele cele noua centre de tranzit, din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Craiova, Iasi, Galati, Brasov, Constanta si Bacau.
In jur de 35.000 de angajati din posta vor opri activitatea zece zile, greva generala fiind prima lor actiune de acest fel din ultimii 15 ani. Protestul poate continua, printr-o alta greva, daca in intervalul de zece zile lucratoare programat pentru actiunea sindicala nu vor fi satisfacute cererile grevistilor, sustine presedintele BNS, Dumitru Costin.
In 2001, Posta Romana a fost inclusa pe lista companiilor monitorizate de Guvern, iar de atunci si pana acum, Posta a ajuns sa aiba cu 2.000 de angajati mai putin decat ii este necesar. Mariana Kniesner, vicepresedinte ale BNS, a aratat ca exista posibilitatea ca deficitul de personal sa creasca, pentru ca nimeni nu vine sa se angajeze in domeniu pentru salarii atat de mici. Venitul mediu in Posta Romana este 6,3 milioane de lei brut, respectiv 4,8 milioane lei net pe luna. Peste 9.000 de angajati au venituri sub 3,3 milioane de lei pe luna, deci sub salariul minim pe economie, iar 23.000 de salariati au un salariu brut de cinci milioane lei, potrivit sindicalistilor. Majorarea cu 16% a salariului ar inseamna o crestere neta in medie de un milion de lei peste veniturile actuale.
Directorul general al Postei Romane, Mihai Toader, a declarat ieri, la un post de televiziune, ca au avut loc deja consultari intre conducerea Postei si reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, pentru gasirea unor solutii legate de revendicarile salariale ale postasilor. "Incercam sa gasim solutii", a spus Toader. Conducerea Postei Romane va cere in instanta suspendarea grevei generale a postasilor, avand in vedere efectul acestei actiuni si faptul ca cererile lor pot fi rezolvate numai prin anularea unui act normativ. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.