Un numar de 18 parlamentari, membri ai tuturor partidelor politice, cu exceptia UDMR, sunt incompatibili cu demnitatea de deputat si senator deoarece incalca Legea anticoruptie, potrivit Grupului de investigatii politice (GIP), un nou ONG coordonat d
Un numar de 18 parlamentari, membri ai tuturor partidelor politice, cu exceptia UDMR, sunt incompatibili cu demnitatea de deputat si senator deoarece incalca Legea anticoruptie, potrivit Grupului de investigatii politice (GIP), un nou ONG coordonat de liderul AP, Mugur Ciuvica. Parlamentarii vizati "sunt incompatibili" cu demnitatile pe care le ocupa, a precizat Ciuvica, deoarece acestia au si pozitii de conducere in diverse societati comerciale si institutii publice. Liderul AP a reamintit ca, potrivit articolului 82 al Legii Anticoruptie, parlamentarilor le este interzis sa ocupe concomitent ambele functii. "Calitatea de deputat si senator este incompatibila cu functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, precum si la institutiile publice", stipuleaza articolul 82 al Legii. Ancheta desfasurata de GIP, a continuat Ciuvica, concluzioneaza ca 18 parlamentari, dintre care trei PSD - Radu Cristian Georgescu, Aurel Gubandru si Cristian Dumitrescu , sase PNL - Alexandru Mortun, Ion Mihai Dumitrescu, Mircea Mereuta, Dan Radu Ruseanu, Dumitru Pardau, Sorin Marian Paveliu, trei PD - Marian-Jean Marinescu, Cezar Preda, Viorel Racoceanu, trei PUR - Corneliu Pascu, Constantin Faina, Gavrila Vasilescu, unul PPRM - Liviu Almasan si doi din partea grupului minoritatilor nationale altele decat cea maghiara - Aurel Vainer, Mircea Grosaru, incalca rigorile Legii in vigoare ocupand concomitent atat demnitatea politica, cat si o functie de conducere intr-o societate comerciala sau intr-o institutie publica. "In urma analizei datelor de la Parlamentul Romaniei si de la Registrul Comertului, am stabilit ca 18 senatori si deputati apartinand tuturor grupurilor parlamentare, cu exceptia UDMR, sunt in incompatibilitate si incalca Legea Anticoruptie", a concluzionat el.
suri
Liderul AP a mentionat ca, pana la aceasta data, parlamentarii vizati trebuia sa isi declare deja la Registrul Comertului, institutie aflata in subordinea Ministerului Justitiei, "optiunea pentru afaceri sau politica". In opinia lui Ciuvica, demnitarii aflati in starea de incompatibilitate trebuie sa se supuna regulamentele Camerei Deputatilor si Senatului. "Potrivit legislatiei in vigoare, parlamentarii in cauza trebuie considerati demisionati, mandatul lor fiind nul de drept. Locul lor urmeaza a fi luat de colegii de partid care au ocupat locurile imediat urmatoare pe listele electorale", a spus Mugur Ciuvica. Totodata, el a precizat ca GIP va solicita astazi ministrului Justitiei, Monica Macovei, sa ceara Parlamentului declansarea procedurilor pentru constatarea nulitatii mandatelor celor 18 senatori si deputati. Ciuvica a mai spus ca, pentru a inlatura eventualele speculatii referitoare la ingerinta politicului in anchetele GIP, si-a inaintat demisia din functia de purtator de cuvant al AP.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.