Campionul mondial la sah Garry Kasparov, care s-a retras definitiv din competitie pentru a se dedica politicii a fost lovit in cap de un barbat care s-a prezentat drept un fan dezamagit, a anuntat sambata presa rusa, citata de Rompres. Celebrul sahis
Campionul mondial la sah Garry Kasparov, care s-a retras definitiv din competitie pentru a se dedica politicii a fost lovit in cap de un barbat care s-a prezentat drept un fan dezamagit, a anuntat sambata presa rusa, citata de Rompres. Celebrul sahist nu a necesitat ingrijiri medicale. Incidentul s-a produs vineri seara in cursul unei intalniri cu tineri militanti, membri ai organizatiilor de opozitie. Un tanar neidentificat i-a cerut lui Kasparov sa-i dea un autograf pe o tabla de sah inainte de a se folosi de ea pentru a-l lovi in cap. "V-am admirat ca jucator de sah dar ati abandonat pentru a va consacra politicii", ar fi declarat agresorul, potrivit unor martori citati de postul de televiziune NTV. Garry Kasparov a tratat cu umor acest incident. Cand a fost intrebat cum se simte, raspunsul lui a fost: "Din fericire, in Uniunea Sovietica a fost popular sahul si nu jocul de base-ball".
Kasparov este copresedinte al comitetului "2008 - Alegere libera", o organizatie mai mult sau mai putin informala creata in ianuarie 2004 al carui obiectiv principal este sa-l impiedice pe presedintele Vladimir Putin sa obtina un al treilea mandat. El si-a anuntat in martie retragerea definitiva din sportul mintii. Adversar declarat al presedintelui rus, Kasparov declarase anterior pentru BBC ca vrea sa combata "dictatura in crestere a lui Putin" in Rusia. Purtatoarea de cuvant al lui Kasparov, Marina Litvinovici, a afirmat ca agresiunea de vineri a fost o "actiune planificata si pregatita". Potrivit ei, incidentul are legatura cu lansarea de catre tinerii pro-Putin a unei noi miscari decise sa lupte "impotriva fascistilor si liberalilor" si a tuturor celor care il detesta pe Vladimir Putin. Un responsabil al acestei miscari pro-Putin, "Nasi" (Ai Nostri), l-a mentionat pe Garry Kasparov printre personalitatile care ar fi vizate de campania sa. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.