Metoda introducerii unui cip de identificare in corpul animalelor domestice si de companie este folosita de mult timp in Occident. La noi in tara a intrat de curand, starnind tot felul de controverse legate de modalitatile de implantare, pret sau cal
Metoda introducerii unui cip de identificare in corpul animalelor domestice si de companie este folosita de mult timp in Occident. La noi in tara a intrat de curand, starnind tot felul de controverse legate de modalitatile de implantare, pret sau calitatea cipului. in plus, procedura nu prea este cunoscuta in randurile iubitorilor de animale. Medicul veterinar Razvan Tanasescu, din Bucuresti, introduce cipuri sub pielea animalelor. El recomanda tuturor posesorilor de caini, pisici sau proprietarilor de cai, oi, capre ori vaci aceasta metoda moderna. in felul acesta, animalele gasite vor putea fi identificate si inapoiate proprietarilor. "Cipul e un fel de cod numeric personal al animalului. Poate spune din ce rasa face parte, din ce parinti provine, daca a avut vreo boala etc. Introducerea cipului costa intre 800.000 si doua milioane de lei. Totul dureaza cateva secunde. E vorba de o simpla injectie subcutanata, intre omoplati. La cabinetul veterinar am avut pacienti-caini traumatizati din cauza tatuajului facut pe o ureche. Devin nervosi, se sperie si nu te mai lasa sa te apropii de ei", ne-a spus medicul veterinar Razvan Tanasescu. in momentul in care se trece un aparat special peste locul unde a fost implantat cipul, acesta are posibilitatea de a afisa un numar specific de identificare, asa cum se citeste codul de bare de la un anume produs. in momentul in care se acceseaza baza de date pusa la punct de furnizorul de cipuri pentru a se afla cui apartine numarul respectiv, se vor putea cunoaste numele proprietarului, telefonul si adresa lui, rasa din care face parte animalul, daca a fost campion etc., tot ceea ce vrea stapanul sa se stie despre animalul sau de companie. in felul acesta va exista un control al autoritatilor asupra traficului animalelor sau de animale, se va sti daca cele bolnave au poposit in anumite zone. Un mare avantaj este pentru vanzatorii de animale mari, cai, bovine, care vor putea dovedi ca acestea sunt ale lor si nu furate. "De exemplu, daca un caine de rasa campion, ce poate ajunge la cateva mii de euro, e furat si hotul vrea sa treaca granita cu el declarand ca e al lui, nu va reusi daca animalul are cip. in momentul in care vamesul aplica cititorul de cipuri pe omoplatii animalului va afla imediat datele de identificare."
Cipul e realizat dintr-o sticla foarte dura, el nu poate fi scos de la un animal decedat si introdus altuia viu, intrucat trebuie sa fie sterilizat, iar in acel moment s-ar pierde toate datele inglobate in el. in prezent, unii proprietari de caini campioni obisnuiesc sa aplice acelasi tatuaj al campionului unuia dintre pui, pretinzand ca este de fapt originalul si sa-l vanda la suprapret. Prin aplicarea de cipuri aceasta falsificare nu mai e posibila. Procedura se preteaza si la oameni.

Libertatea

Sursa: LibertateaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.