In noaptea de miercuri spre joi, in cazul activitatilor infractionale din cel de al doilea dosar privind "Afacerea Nehoiu", procurorii DICOT au retinut trei persoane. Este vorba de Iosif Gheorghe, vicepresedinte la Foresta Nehoiu, Mihai Nasture (cumn
In noaptea de miercuri spre joi, in cazul activitatilor infractionale din cel de al doilea dosar privind "Afacerea Nehoiu", procurorii DICOT au retinut trei persoane. Este vorba de Iosif Gheorghe, vicepresedinte la Foresta Nehoiu, Mihai Nasture (cumnatul lui Omar Hayssam) si cetateanul libanez Emile Raja Assal. Ei au fost dusi in fata instantei cu propunere de arestare preventiva.
Dupa cum se stie, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie il acuza pe Omar Hayssam ca, in calitate de presedinte al grupului de firme Manhattan, a constituit o grupare criminala la care au aderat Mohamed Munaf, Mohamed Omar (cercetat in lipsa), Adnan Khdip si Quasin Etta. Hayssam a fost retinut in baza ordonantei din 6 aprilie, ora 0.30, pentru infractiuni economice, el fiind acuzat ca a inselat patru firme printre care si Volvo Truk Corporation, de la care a cumparat in leasing 22 de capete de tractor Volvo pe care le-a exportat ulterior in Siria si Egipt, fara efectuarea platilor. Urmarirea penala in acest caz, prin care a fost cauzat un prejudiciu de 1,8 milioane de dolari, a inceput in 29 martie. Anchetatorii sustin ca prin lasarea lui Hayssam in libertate exista riscul zadarnicirii adevarului. In actul respectiv se mai arata ca Hayssam i-ar fi spus invinuitului Mihai Precupetu sa nu declare nimic cu privire la implicarea sa in negocierea si incheierea contractelor de leasing. Ca atare, si influentarea martorului atarna greu in mentinerea catuselor pe mainile afaceristului Omar. Avocatii lui Omar Hayssam au depus la dosarul cauzei documente de la Registrul Comertului care ar demonstra ca omul de afaceri romano-sirian nu este "in spatele" societatilor comerciale aflate la originea producerii fraudelor.
Legaturi suspecte tangente cu rapirea
Omul de afaceri romano-sirian, alaturi de alti cetateni romani si straini, este cercetat si in cauza cu nr.276/P/2004 pentru infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani si constituire a unui grup criminal organizat. Potrivit Ministerului Public, aceasta cauza are in vedere activitatea economico-financiara a grupului de firme "Manhattan", apartinand invinuitului Omar Hayssam, cercetarile fiind demarate in data de 4 noiembrie 2004, cand s-au efectuat perchezitii la domiciliile persoanelor implicate, si la sediile firmelor acestora.
Surse citate de Mediafax afirma ca "in urma masurilor specifice de monitorizare a activitatilor infractionale comise de gruparea coordonata de Omar Hayssam au rezultat indicii care au evidentiat legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani in Irak. In acest sens, s-a inregistrat cauza cu nr. 540/P/2005, in care se efectueaza acte premergatoare sub aspectul comiterii unor infractiuni ce intra sub incidenta Legii nr.535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.