Zeci de liceeni de la "Sava" l-au bombardat ieri pe ministrul educatiei, Mircea Miclea (foto), cu intrebari privind schimbarile din invatamant. Miclea a refuzat sa vorbeasca cu elevii de la inaltimea unei scene, a stat printre ei si a raspuns ca un s
Zeci de liceeni de la "Sava" l-au bombardat ieri pe ministrul educatiei, Mircea Miclea (foto), cu intrebari privind schimbarile din invatamant. Miclea a refuzat sa vorbeasca cu elevii de la inaltimea unei scene, a stat printre ei si a raspuns ca un scolar scos la tabla. Va prezentam, pe scurt, noutatile anuntate ieri de ministru.

* Liceenii care vor intra la anul in clasele a XI-a si a XII-a vor avea manuale "periate" de informatii nefolositoare, temele vor fi facute chiar pe timpul orei, iar profesorii vor avea obligatia sa-i asiste. "25% din ora va insemna invatare, prin teme sau proiecte, iar 75% va fi predare. Acum, un licean ia zilnic notite, timp de 6-7 ore, apoi mai sta acasa inca 4 ore ca sa faca temele", a spus Miclea.

* Studentul va putea sa "fuga" de profesorul plicticos, alegand cursurile altuia, iar "locul" pleaca o data cu studentul. Profesorii de care fug studentii raman fara catedra.

* Cele mai cautate profesii pe piata muncii din Romania si Europa vor fi in domeniile tehnice, IT, iar in 2012 se preconizeza o criza in stiinte, unde va fi nevoie de circa 12.000 de cercetatori.

* Cel putin in primul an, toti studentii unei facultati vor invata aceleasi lucruri, dar apoi pot sa aleaga orice specializare.

* O data cu "europenizarea", o agentie de experti independenta va verifica scolile si universitatile, iar cele care nu corespund se inchid.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.