Exista legi, dar acestea nu sunt aplicate, aceasta a fost concluzia privind motivul pentru care exista coruptie in Romania, la care au ajuns participantii la dezbaterea "Coruptia in 2005: amenintari, tendinte si perceptii in Romania", organizata ieri
Exista legi, dar acestea nu sunt aplicate, aceasta a fost concluzia privind motivul pentru care exista coruptie in Romania, la care au ajuns participantii la dezbaterea "Coruptia in 2005: amenintari, tendinte si perceptii in Romania", organizata ieri de catre Centrul de Informare ONU pentru Romania si Transparency International Romania impreuna cu ZIUA.
Coordonatorul rezident in Romania al activitatilor operationale pentru dezvoltare din Sistemul Natiunilor Unite, doamna Soknan Han Jung, a subliniat ca tara noastra a facut un pas important in atingerea obiectivului de aderare la Uniunea Europeana prin votul pe care Parlamentul European l-a acordat miercuri in favoarea semnarii de catre tara noastra a Tratatului de aderare la 25 aprilie, dar a precizat ca mai exista inca multe de facut pentru integrarea europeana a tarii noastre, iar unul dintre cele mai importante lucruri il reprezinta lupta impotriva coruptiei. Soknan Han Jung a subliniat ca fenomenul coruptiei are efecte deosebit de negative asupra dezvoltarii unei tari pe termen lung, avand implicatii nefaste pentru economie sau pentru respectarea drepturilor omului.
Romania este semnatara Conventiei ONU impotriva coruptiei, initiata in 2003, care constituie cadrul global de combatere a coruptiei. Romania se numara printre cei 90 de semnatari ai acestei conventii, ratificand documentul in cauza anul trecut, ca un semnal clar ca este hotarata sa lupte impotriva coruptiei, a spus reprezentantul ONU in Romania. Pentru ca aceasta conventie sa intre in vigoare la nivel international mai este nevoie ca ea sa fie ratificata de alte 10 state, ceea ce s-ar putea intampla in cursul acestui an.
Soknan Han Jung a aratat ca tara noastra a beneficiat de sprijinul Sistemului ONU pentru combaterea criminalitatii si traficului de droguri, cat si in domeniul administrativ prin programele de perfectionare si pregatire a functionarilor publici. La randul ei, reprezentanta Transparency International Romania, Oana Zabava, a subliniat faptul ca documentul ONU impotriva coruptiei, elaborat in colaborare cu Transparency International, are o importanta deosebita pentru o tara ca Romania. Conventia ONU impotriva coruptiei, a spus Oana Zabava, acopera prevederile interne in domeniul luptei impotriva coruptiei, dar este extrem de utila in anumite sectoare precum achizitiile publice si pregatirea personalului responsabil de acestea, recuperarea activelor instrainate ca urmare a fenomenului coruptiei, precum si pentru accesul la informatie al cetatenilor. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.