Pianistul Johnnie Johnson, un pionier al muzicii rock care a inspirat mai multi muzicieni, s-a stins din viata, miercuri, la varsta de 80 de ani, transmite BBC online.
Johnson, care a fost introdus in Rock and Roll Hall of Fame in 2001, a colab
Pianistul Johnnie Johnson, un pionier al muzicii rock care a inspirat mai multi muzicieni, s-a stins din viata, miercuri, la varsta de 80 de ani, transmite BBC online.
Johnson, care a fost introdus in Rock and Roll Hall of Fame in 2001, a colaborat cu Chuck Berry la hiturile "Johnny B Good", "Roll Over Beethoven" si "No Particular Place to Go". Muzicianul s-a stins din viata la resedinta sa din St. Louis, dar cauza decesului nu a fost anuntata inca. Chuck Berry a anuntat ca va sustine un concert in memoria lui Johnson, despre care a spus ca este cel mai mare pianist cu care a cantat vreodata. Nascut in West Virginia, Johnson a inceput sa cante la pian la varsta de patru ani. Dupa ce a cantat o vreme jazz si blues la Chicago, la inceputul anilor '50 s-a mutat la St. Louis, unde a format The Johnnie Johnson Trio. El a fost primul care i-a oferit lui Chuck Berry sansa de a canta intr-un concert in schimbul unei sume de bani, de Anul Nou in 1952, cand unul dintre muzicienii sai s-a imbolnavit. El si Berry au lucrat impreuna pana in anii '70. In 2000, Johnson l-a dat in judecata pe Berry cerand un procent din drepturile de autor pentru 50 de melodii pe care le-ar fi compus impreuna cu acesta. Avocatul lui Johnson a sustinut ca Berry a profitat de faptul ca pianistul era alcoolic si l-a inselat in ceea ce priveste drepturile de autor. Dupa doi ani, un judecator a oprit procesul, motivand ca trecusera prea multi ani de cand fusesera compuse melodiile respective.
Dupa despartirea de Berry, Johnson a cantat cu muzicieni legendari printre care Eric Clapton, Keith Richards si Bo Diddley. "Era o adevarata placere sa canti cu Johnnie", a spus Diddley. "Lumea a pierdut un mare om si un mare muzician".
Pianistul era casatorit, avea zece copii si mai multi nepoti. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.