Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au admis ieri recursul fostului suveran Mihai I in procesul privind filiatia lui Paul Lambrino si au dispus retrimiterea dosarului la Curtea de Apel pentru a fi rejudecat. Procesul dureaza de la
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au admis ieri recursul fostului suveran Mihai I in procesul privind filiatia lui Paul Lambrino si au dispus retrimiterea dosarului la Curtea de Apel pentru a fi rejudecat. Procesul dureaza de la mijlocul anilor '90, dupa ce Tribunalul din Lisabona a admis cererea lui Carol Mircea in care acesta solicita sa fie recunoscut ca fiu legitim al fostului suveran Carol al ll-lea, tatal Regelui Mihai I. Ulterior, Tribunalul de Mare Instanta din Paris a recunoscut autoritatea de lucru judecat stabilind ca Printul Carol Mircea de Hohenzollern este fiul legitim al lui Carol al ll-lea si, ca atare, devine succesorul cu drepturi depline al defunctului Rege.
Fiul lui Carol Mircea, Paul Lambrino, a solicitat instantelor romane, dupa 1990, sa recunoasca hotararea magistratilor din Lisabona. Tribunalul Teleorman a fost instanta care a admis pentru prima data cererea de executor formulata de Paul in numele tatalui sau Carol Mircea si a recunoscut hotararea din 2 februarie 1955 a Tribunalului din Lisabona, prin care s-a stabilit filiatia legitima a Printului Carol Mircea fata de Regele Carol al ll-lea, cu toate drepturile ce decurg de aici. Fostul suveran Mihai * a contestat insa hotararea Tribunalului Teleorman la Curtea de Apel Bucuresti. Anul trecut, aceasta instanta a respins actiunea lui Mihai, admitand implicit si faptul ca Paul Lambrino este nepotul legitim al Regelui Carol al ll-lea. Mihai I a contestat insa si aceasta decizie, considerand ca i-a fost incalcat dreptul la aparare si ca procedura de citare a sa in proces nu a fost una legala. Instanta ICCJ a analizat argumentele invocate, astfel ca ieri a admis recursul Regelui Mihai, hotarand ca dosarul sa fie trimis la Curtea de Apel pentru a fi rejudecat.
Carol Mircea este fiul fostului suveran Carol al II-lea (tatal lui Mihai) si al Ioanei Valentina Lambrino. Casatoria celor doi nu a fost recunoscuta insa niciodata de Curtea Regala, dar nici nu a fost anulata de Biserica Ortodoxa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.