Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a incheiat anul trecut un numar de 35.000 de contracte de economisire - creditare, in valoare totala de 155 de milioane de euro, pentru care au fost efectuate depuneri in suma de sase milioane de euro, a declara
Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a incheiat anul trecut un numar de 35.000 de contracte de economisire - creditare, in valoare totala de 155 de milioane de euro, pentru care au fost efectuate depuneri in suma de sase milioane de euro, a declarat ieri presedintele bancii, Ionut Costea. Potrivit reprezentantilor RBL, suma medie contractata a fost de 4773 euro, fata de 3500 de euro cat a fost estimat initial. Vicepresedintele bancii, Wolfgang Melzer, a aratat ca pierderea aferenta primului an de activitate s-a ridicat la 3,5 milioane de euro, cu 1,4 milioane de euro mai putin decat a fost prognozat. Peste 42% dintre clienti au ales contractele cu tarif rapid, perioada de economisire fiind cea mai scurta, iar aproape 37% au preferat tariful standard. Doar 21% dintre contracte au o varianta de economisire moderata. Banca a inceput sa functioneze la jumatatea anului 2004, activitatea de creditare urmand sa fie demarata in ultimul trimestru al acestui an.
Investitiile realizate anul trecut pentru lansarea bancii pe piata romaneasca s-au ridicat la peste patru milioane de euro, principalele directii fiind dezvoltarea unei retele de distributie, marketing si imagine, iar pentru acest au banca si-a programat investitii de peste 4,5 milioane de euro pentru dezvoltarea afacerii. "Rezultatele obtinute anul trecut arata ca decizia de infiintare a Raiffeisen Banca pentru Locuinte, prima banca orientata exclusiv catre domeniul locativ, a fost foarte buna. Faptul ca suma medie contractata a fost in 2004 de 4773 euro arata ca populatia este dispusa sa economiseasca din ce in ce mai mult pentru a-si imbunatati situatia locativa", a mai spus Ionut Costea. Pentru acest an, RBL si-a propus cel putin o dublare a sumelor contractate.
Banca "tinteste" persoanele cu venituri medii
RBL este prima banca din Romania care ofera un instrument de economisire - creditare, destinat finantarii investitiilor in domeniul locativ. Contractul presupune o perioada de economisire, de minimum 18 luni, la sfarsitul careia clientul primeste un credit egal cu suma economisita. Dobanda pentru economisire este de 3% pe an, iar pentru creditul acordat banca solicita o dobanda de 6% pe an, fixa pe intreaga perioada de creditare. Clientul beneficiaza si de o prima anuala acordata de stat, reprezentand 30% din suma economisita, dar nu mai mult de contravaloarea unui salariu lunar mediu pe economie. Potrivit reprezentantilor bancii, in acest moment acest produs este destinat persoanelor cu venituri medii spre mici, in principal pentru modernizarea locuintei. De asemenea, suma obtinuta (economii plus credit plus prima de la stat) poate constitui avansul pentru un credit ipotecar. Produsul se distribuie prin intermediul bancii, prin reteaua teritoriala a Raiffeisen Bank, unul dintre principalii actionari ai RBL, prin parteneri de cooperare, printre care se afla si Posta Romana, si prin agenti independenti instruiti in acest sens.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.