Un sfert de ora. Atat ii trebuie lui nea Sandu pentru a transforma o banala bucata de fier intr-o potcoava norocoasa. Potcovar din tata in fiu, bucuresteanul a invatat secretele meseriei cand era doar un pusti, iar la 15 ani ajunsese deja un mester
Un sfert de ora. Atat ii trebuie lui nea Sandu pentru a transforma o banala bucata de fier intr-o potcoava norocoasa. Potcovar din tata in fiu, bucuresteanul a invatat secretele meseriei cand era doar un pusti, iar la 15 ani ajunsese deja un mester cautat. Acum crede ca potcoavele aduc noroc la bani chiar daca aceasta regula nu a fost valabila si in cazul lui. Nea Sandu, asa cum ii spun colegii, se poate lauda cu un "palmares" bogat. Pana la 51 de ani, prin mainile lui au trecut mii de potcoave. A fost, pe rand, angajatul bazelor hipice de la cluburile Dinamo si Steaua, iar de 27 de ani este potcovar la Gradina Zoologica din Capitala. Iubeste toate animalele din Gradina, insa cel mai mult s-a atasat de cai si ponei. "E normal sa fie preferatii mei, ca doar ii ingrijesc zilnic. in fiecare dimineata trec sa-i vad. Le curat potcoavele si le inlocuiesc pe cele vechi cu unele noi noute ori de cate ori e nevoie" ne-a spus Sandu Herman. Printre "clientii" necuvantatori ai potcovarului se mai afla muflonii si caprioarele, care sunt programate lunar la "lustruirea" copitelor.
Mesterul crede ca potcoavele si femeile aduc noroc. Asa ca nu pierde nici o ocazie de a oferi cate un mic suvenir doamnelor sau domnisoarelor. "Asa m-am obisnuit. Pe vremea lui Ceausescu mi se cerea sa fac potcoave pentru persoanele mai importante care treceau pe aici. Acum nu mai e asa, lucrurile s-au schimbat insa mie imi face placere sa daruiesc potcoave. Cel mai mandru sunt de potcoava pe care am facut-o special pentru doamna directoare si pe care o tine la loc de cinste, pe birou. I-am dat-o cand s-a angajat la Zoo si cred ca i-a purtat noroc", se mandreste mesterul. Potcovarul recunoaste insa ca de el nu prea s-a lipit norocul. Cu toate acestea, spera ca intr-o zi isi va scoate parleala si va reusi sa puna mana pe marele premiu de la Loto 6 din 49.



Nea Sandu a lucrat pentru Nutu Camataru

La serviciile potcovarului au apelat multe persoane, mai mult sau mai putin controversate. Printre acestea, Nutu Camataru si Ilie Alexandru de la Hermes Slobozia. "Am lucrat pentru ei, dar numai in timpul liber", tine sa ne precizeze barbatul. "Nutu Camataru avea vreo 70 de cai. Nu ne-am inteles de la inceput la pret. I s-a parut mult 300.000 de lei, cat i-am cerut pentru un cal. Dupa o perioada m-a cautat insa si am batut palma", ne-a povestit Sandu Herman.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.