Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Sper ca in editorialul publicat ieri am limpezit lucrurile. Redactiile - cea centrala si cele locale - ale ziarului Ziua nu desfas
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Sper ca in editorialul publicat ieri am limpezit lucrurile. Redactiile - cea centrala si cele locale - ale ziarului Ziua nu desfasoara nici un fel de ofensiva impotriva PNA. Si, cu atat mai putin, una programata si declansata ca urmare a faptului ca impotriva a doi jurnalisti de la Iasi a fost intocmit un simulacru de rechizitoriu. Care, de altfel, nu va valora in instanta nici cat o ceapa degerata. De fapt, realitatea a fost rasturnata printr-un comunicat mincinos al PNA pentru care autorii vor trebui sa suporte rigorile legii. Si nu este mai putin adevarat ca, in urma unor critici formulate pe parcursul a circa doi ani de zile, unii procurori PNA au reactionat, cum este cazul la Iasi sau la Oradea - exemplu pe care il urmeaza si Amarie - amenintand redactori ai ziarului sau chiar incercand sa le insceneze diverse probe, vezi-Doamne, acuzatoare. Din acest punct de vedere, discutia este inutila. Vom continua sa semnalam ilegalitati si abuzuri fara a ne lasa intimidati. Si punct.
Este cat se poate de firesc sa fim preocupati de diminuarea criminalitatii economico-financiare si a marii coruptii. Si de aceea am fost critici, dar am si sustinut statutul magistratului PNA. El trebuie sa fie independent si suficient de puternic pentru a respinge orice imixtiune asupra anchetei pe care o declanseaza. Dar trebuie sa fie, in acelasi timp, si un bun profesionist, capabil sa instrumenteze o cauza in limitele normelor legale. Si, in fine, este obligatoriu ca magistratul PNA sa nu faca el insusi parte din grupuri de interese de tip mafiot. Sa vedem, din aceasta perspectiva, ce ne arata realitatea asa cum o descopera, in teren, ziaristii de investigatie. Inainte de a intra in detalii, voi spune ca, daca PNA trebuie sa-si localizeze cel mai important dusman, acesta va fi identificat, in mod straniu, mai intai in interiorul institutiei si abia apoi in afara ei, acolo unde grupurile infractionale lucreaza mana in mana cu politicienii.
Manipularea PNA se produce in mai multe moduri. De fiecare data cand vorbim de acest fenomen grav, care face de fapt imposibila atacarea reala a marii coruptii, ne vom pune, la inceput, intrebarea daca au existat sau nu situatii in care unora dintre procurorii PNA li s-a cerut sa tina un dosar la sertar. Raspunsul este da. Nu numai presa, dar si actuala putere, instalata dupa alegerile din 2004, a sesizat acest fenomen grav si l-a semnalat ca atare. Desi s-au dat exemple de numeroase dosare, nu au fost nominalizati magistratii care au cedat presiunilor si nici sefii lor ierarhici care le-au exercitat in mod direct. Si nici oamenii politici sau de afaceri, care au stat in spatele acestor manipulari. Se pune a doua intrebare: au existat, dimpotriva, situatii in care au fost declansate descinderi si anchete la ordin politic sau la solicitarea unor grupuri de interese mafiote? Si de aceasta data, raspunsul este tot afirmativ. Cel mai concludent exemplu fiind chiar dosarul Flota, care l-a vizat, in primul si in primul rand, pe Traian Basescu. Si care a fost scufundat la fel cum a fost lansat la apa. Cu circa 80 de invinuiti. Si, din nou, legea tacerii este respectata in interiorul PNA, pur si simplu pentru ca nimeni nu doreste sa fie suficient de vertical pentru a protesta impotriva terfelirii statutului sau de magistrat. A treia intrebare la care avem raspunsul pregatit este daca PNA lucreaza pentru a combate coruptia sau, uneori, doar pentru a da lovituri de imagine. Cine obisnuieste sa deschida televizorul are rapunsul corect. Sper ca nu este nimeni atat de naiv incat sa-si imagineze ca, exact atunci cand are loc un flagrant, o descindere sau o arestare mai spectaculoasa, se nimeresc si toti reporterii la fata locului. Ei sunt anuntati tocmai pentru spectacol. O alta intrebare este daca, pe parcursul unei anchete PNA, sunt intotdeauna respectate prevederile procedurale sau asistam si la incalcari grosolane ale acestora, facute chiar de catre procurori. Ne aflam, de multe ori, in a doua ipoteza. Iar daca procurorii vinovati nu sunt sanctionati, asta demonstreaza ca pestele PNA s-a imputit la varf. Si ca de la varf se tolereaza si se incurajeaza chiar asemenea practici. Urmeaza intrebari mai grave.
Este adevarat sau nu ca sunt situatii in care, cu rea-vointa, procurori importanti, sub aspect ierarhic, au participat in mod activ in lupta dintre grupuri rivale de interese, au facut abuzuri pentru a-i favoriza pe unii, acoperind astfel grave ilegalitati si au mers atat de departe incat sa se faca responsabili de privarea ilegala de libertate a unor persoane care nu incercau altceva decat sa-i denunte pe infractori? Este adevarat, si cel mai elocvent este cazul Moldovan de la Oradea. Ditamai procurorul sef. Dar inscenari, au montat magistratii PNA? Da. Veti citi in Ziua si veti vedea si pe posturile de televiziune una groasa rau. Pe care, culmea, si-au filmat-o singuri procurorii. Mai rau ca la "Terasa Anda".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.