Congresul Ziarelor Europene s-a incheiat in Capitala Austriei dupa o dezbatere incitanta in cadrul unui Forum al Editorilor Europeni, la care au participat circa 300 de ziaristi si responsabili media. Profesionistii media au dezbatut teme importante
Congresul Ziarelor Europene s-a incheiat in Capitala Austriei dupa o dezbatere incitanta in cadrul unui Forum al Editorilor Europeni, la care au participat circa 300 de ziaristi si responsabili media. Profesionistii media au dezbatut teme importante pentru comunitatea jurnalistilor europeni, incepand de la dezvoltarea media, locala, regionala, nationala si internationala, pana la libertatea editoriala si de opinie fara ingerinta statului sau a unor cercuri politico-financiare.
Media est-europene, participante in premiera la Congresul Ziarelor Europene, au aflat de concretizarea unei propuneri a Asociatiei Civic Media, facute in urma cu un an la reuniunea Organizatiei de Media a Sud Estului Europei (SEEMO): o revista a presei sud-est europene. "De Scripto" este o aparitie lunara unde colaboreaza ziaristi de prestigiu din intreaga regiune si este editata la Viena de SEEMO, la care Civic Media este membra fondatoare. Editia prezentata la Congres trateaza chiar independenta media in sud-estul Europei, luand fiecare tarisoara in parte. Moldova se zbate intre propaganda comunista si cenzura, aflam din "De Scripto", iar in Romania batalia se duce inclusiv cu trusturi de presa straine, banuite de deservire a unor interese politice ale fostei guvernari PSD, dupa cum remarca Manuela Preoteasa de la portalul Euractiv.
Oliver Vujovici, de la SEEMO, spera insa ca investitiile de capital strain in media sud-est europene vor aduce in societate o noua mentalitate, vest-europeana, ceea ce va produce un impact pozitiv. Situatia dificila a presei romane - privind independenta editoriala, grupurile de presa si grupurile de interese, ca si, mai ales, afacerea tenebroasa din spatele disparitiei celor trei jurnalisti romani in Irak - va fi tratata intr-o editie speciala a jurnalului de media din Sud Estul Europei, "De Scripto", la care va contribui si Civic Media. SEEMO, care reuneste peste 30 de organizatii si trusturi de presa din Sud-Estul Europei si este afiliata la Institutul International de Presa, este, de altfel, ingrijorata de acest caz, urmarind evolutia situatiei. Cei 300 de profesionisti media europeni au conchis ieri, la incheierea Congresului, ca relatiile dintre Vest si Est au inca nevoie de dezvoltare si consolidare, in beneficiul intregii Europe.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.