Raportul inspectorilor Consiliului Superior al Magistraturii referitor la cazul semnalat de ZIUA cu privire la imixtiunea conducerii PNA pe un dosar aflat in lucru la procurorul Doru Gabriel Stoica (fost procuror la Anticoruptie, actualmente procuror
Raportul inspectorilor Consiliului Superior al Magistraturii referitor la cazul semnalat de ZIUA cu privire la imixtiunea conducerii PNA pe un dosar aflat in lucru la procurorul Doru Gabriel Stoica (fost procuror la Anticoruptie, actualmente procuror la DICOT in Parchetul Inaltei Curti) evidentiaza aspecte pe care le-am sesizat si noi, si concluzioneaza trimiterea dosarului "Mafia brasoveana" la PICCJ pentru a se verifica legalitatea si temeinicia solutiilor de neincepere sau scoatere de sub urmarirea penala. CSM a discutat in plen aceasta propunere si a admis cererea de aparare a reputatiei procurorului Doru Stoica.
Inspectorii au examinat modul in care s-a desfasurat urmarirea penala in dosarul 69/p/2003, supranumit de ZIUA "Mafia brasoveana", in care au existat interese pentru a scoate din culpa persoane care aveau implicare directa in fostul partid de guvernamant (PSD). Procurorul inspector Alexandru Chiciu a dat o nota scrisa in care si-a manifestat, din nou, opinia negativa fata de modul de lucru al procurorului Stoica, afirmand - nici mai mult, nici mai putin - ca "procurorul lucra singur in acest dosar si manifesta reticenta si rezerva atat fata de ofiterii de politie judiciara si specialisti, cat si fata de sefii ierarhici superiori". Fireste ca asa s-a intamplat de vreme ce au existat presiuni chiar de la procurori sau politisti din Brasov care urmareau interesele unora dintre persoanele implicate in acest dosar plin de infractiuni economice, aceste aspecte fiind relatate pe larg in ZIUA. Petru Narita, persoana care a dat scoaterea si neinceperea urmaririi penale dupa ce procurorul Stoica a fost nevoit sa plece din PNA prin transfer, a spus inspectorilor ca dosarul i-a fost luat procurorului "dupa ce chiar Stoica i-ar fi cerut acest lucru, din cauza intampinarii unor dificultati in activitatea desfasurata, prin influentele de la nivelul justitiei din Brasov".
Suhan a dat cu flit inspectorilor CSM
In raportul de inspectie se mai arata ca Gheorghe Suhan (adjunct al procurorului general PNA, Ioan Amarie si reprezentant al PNA in CSM) "a fost cel care a semnat dispozitia prin care i se dadea cauza lui Petru Narita si totusi acesta nu a dat nota de relatii solicitata de inspectia CSM".
Inspectorii CSM subliniaza ca "din examinarea dosarului, procurorul Stoica a lucrat in mod ritmic, administrand probe concludente si utile solutionarii complete a cauzei", dar si faptul ca procurorul PNA care a finalizat cauza prin rezolutie de neincepere, precum si in infirmarea acesteia (data dupa ce ZIUA a semnalat cazul), a dat solutii "pentru fapte in loc de infractiuni - asa cum impune inceperea urmaririi penale".
In final, inspectorii au aratat ca CSM nu se poate pronunta pe fond asupra temeiniciei si legalitatii solutiei de scoatere de sub urmarire a inculpatilor din dosarul aflat in discutie, motiv pentru care se impune sesizarea pentru efectuarea unor astfel de verificari de catre procurorii Inaltei Curti. Plenul CSM a hotarat in urma discutiilor pe marginea acestui raport, sa admita cererea procurorului Stoica referitoare la apararea reputatiei sale profesionale, iar Parchetul ICCJ sa realizeze aceste verificari pe fond ale dosarului "Mafia brasoveana".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.