Un copil in varsta de patru ani a murit anul trecut in conditii extrem de suspecte dupa ce a disparut de langa familia sa si a fost gasit intr-o rapa de langa Manastirea Cocos. Desi au trecut aproximativ sase luni de la decesul micutului, "cazul Vlad
Un copil in varsta de patru ani a murit anul trecut in conditii extrem de suspecte dupa ce a disparut de langa familia sa si a fost gasit intr-o rapa de langa Manastirea Cocos. Desi au trecut aproximativ sase luni de la decesul micutului, "cazul Vladut", caci asa a fost denumit de presa si anchetatori, continua sa ramana un mister. O enigma nu numai pentru familia lui Vladut, ci chiar pentru organele de cercetare, care au tratat cu superficialitate cazul si s-au grabit sa traga anumite concluzii fara a avea vreun suport real.
Vladut a disparut in luna octombrie a anului trecut langa Manastirea Cocos de langa familia sa, fiind gasit dupa o saptamana. Zile intregi forte impresionante l-au cautat pe Vladut Tudor, inclusiv cu elicoptere si caini specializati. Fara succes insa. Pana cand cativa agenti ai unei firme private de protectie si paza au gasit copilul intr-o viroaga greu accesibila, in mijlocul unei paduri foarte dese, situata la aproximativ patru kilometri, in linie dreapta, de manastire. Oamenii legii au dat din colt in colt si dupa ce au anuntat in prima faza ca este posibil ca Vladut sa fi fost rapit, in momentul in care copilul a fost gasit, au ajuns brusc la concluzia ca acesta s-a ratacit, din cauza neglijentei parintilor. De altfel, solutia cea mai simpla pentru anchetatori, care au incercat astfel sa inchida dosarul.
Numai ca planul politistilor a fost dat peste cap de parintii lui Vladut. Acestia au contactat un expert in medicina legala. Medicul Dan Gheorghiu a examinat copilul inainte de inhumare si a fost desemnat de parinti expert-parte in acest dosar. Specialistul a efectuat o minutioasa expertiza, analizand toate dovezile existente. O expertiza care demonteaza variantele prezentate de anchetatori. Astfel, potrivit lui Gheorghiu, moartea lui Vladut a fost una violenta si s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii acute, consecutive unei hipoglicemii severe si deshidratarii severe produse prin lipsa aportului de alimente si lichide. Expertul declara ca in urma examinarii exterioare a trupului a constatat prezenta unei singure leziuni de violenta, o escoriatie pe partea dreapta a fruntii (regiunea temporala), care ar fi putut avea o vechime de aproximativ sase zile. Este foarte probabil ca acea lovitura sa ii fi fost aplicata lui Vladut chiar in momentul rapirii, de catre agresorul sau. De asemenea, din pricina lipsei unor date medicale si de ancheta, Gheorghiu nu a putut stabili cu exactitate momentul decesului dar a evidentiat faptul ca intre concluzia legistilor tulceni (moartea a survenit cu 12 ore inainte ca Vladut sa fie gasit) si declaratiile mai multor martori sunt diferente prea mari. Cert este ca in urma analizei tuturor detaliilor, expertul sustine ca toate dovezile converg la concluzia ca micutul, dupa disparitie, a fost sechestrat, fiind lipsit de hrana si lichide, iar dupa instalarea comei hipoglicemice, in stare agonica, a fost abandonat.
Un copil in varsta de patru ani si opt luni a disparut pe data de 17 octombrie 2004 de langa mama sa in apropierea padurii aflate in apropierea manastirii Cocos din judetul Tulcea. Vlad Tudor venise impreuna cu familia sa la slujba de duminica de la manastire. Dupa procesiunea religioasa acestia s-au oprit sa ia masa la o troita din apropierea manastirii. La scurt timp, in jurul orei 17.00, Vlad Tudor a disparut inexplicabil. Au urmat cautarile. El a fost descoperit in a sasea zi de cautari de o echipa de garzi de corp care impreuna cu profesorul sau de karate s-au oferit voluntar sa-l caute. Dupa declaratia celor care au gasit copilul intr-o rapa adanca de aproximativ sapte metri, Vladut era in viata. In drum spre spital insa, cam la jumatatea distantei dintre manastirea Cocosu si Tulcea, copilul a fost transferat intr-o ambulanta care venea special sa-l preia si sa-i asigure primul ajutor. In ambulanta, surpriza, se afla doar o asistenta. Ea a afirmat inca de la prima vedere ca Vladut era decedat. Pornind de la aceasta constatare, asistenta i-a pus totusi o masca de oxigen pe fata si i-a facut o injectie cu adrenalina in inima. Specialisti in momente de urgenta au afirmat ca in astfel de situatii pulsul poate scadea pana la 4-5 batai pe minut. In opinia acelorasi specialisti acest puls este suficient pentru a intretine nevoile metabolice ale organismului care scad foarte mult in situatia hipotermiei.
Medicul se juca pe calculator
La spital, medicul de pe ambulanta se juca la calculator. Toti cei de la urgenta au constatat decesul. Asa s-a incheiat viata lui Vlad Tudor. Tragedia copilului pierdut in padure a generat o adevarata isterie media. Toate posturile de televiziune si ziarele importante au avut reporteri in zona. Politistii de la Tulcea, sub comanda fostului inspector sef Baltag au creat un dispozitiv de cautare compus din 80 de jandarmi. In fata camerelor de luat vederi, responsabilii din Tulcea au creat senzatia de o adevarata operatiune de cautare. In afara de cautarea prin padure actiunea politiei nu a avut alte directii, iar dupa doua zile, comisarul sef Baltag a retras dispozitivul de jandarmi din zona. Atunci el si-a motivat dispozitia prin faptul ca este posibil ca sa fie vorba despre o rapire. In zona a ramas un echipaj de politie care facea doar act de prezenta. In opinia sefilor de la politie investigatiile au continuat. Ori operatiunea paralela de investigare s-a facut intr-o mare discretie, ori a fost vorba despre o actiune haotica pentru ca rezultatele au fost zero. Parintii insa nu au parasit zona. Prieteni si voluntari au continuat cautarile. Circumstantele si modul defectuos in care autoritatile au stiut sa "solutioneze" aceasta situatie de criza au iesit la iveala dupa gasirea copilului.
Baltag face stanga-mprejur
La scurt timp de la descoperirea copilului fostul sef al politiei tulcene, Nicolae Baltag a organizat o conferinta de presa in care si-a schimbat radical pozitia. Politistii tulceni insarcinati sa se ocupe de aceasta disparitie au demonstrat superficialitate, lipsa de profesionalism si mai ales indiferenta, grabindu-se sa inainteze ipoteze aberante care sa le permita sa inchida cazul cat mai rapid. Dupa ce copilul a fost in cele din urma gasit intr-o rapa aflata la aproximativ 3,5 km in linie dreapta de la locul disparitiei in adancul padurii, oamenii legii au tras concluzia ca Vladut s-a ratacit. Baltag si-a contrazis rationamentul pe care s-a bazat in momentul in care a retras dispozitivul de cautare si de la rapire a ajuns imediat sa acrediteze ideea ca Vladut a mers singur prin padure pe teren accidentat aproape patru kilometri, dupa care a coborat pe picioare intr-o rapa de aproape sapte metri care are peretii cu o inclinatie de aproximativ 75%. Fara sa fie audiati, cei care l-au gasit si cei implicati in cautare, care au afirmat ca in perioada 17-23 octombrie trecusera de mai multe ori pe langa rapa, politistii au pus accentul pe neglijenta parintilor. O alta mare problema este cea legata de momentul decesului care a condus la aparitia unei come hipoglicemice. Cei care l-au gasit pe Vladut afirma ca acesta era in viata si ca a decedat in drum spre spital, in ambulanta dotata cu aparatura performanta, dar in care nu era nici un medic! Speriati probabil de amploarea luata de acest caz si de evetualele consecinte ale actiunii lor, politistii au incercat sa impuna familiei copilului si opiniei publice care a asistat prin intermediul mass-media la operatiuni, propria varianta cu riscul de a se antepronunta. In completare, in urma primelor examinari efectuate de medicii legisti de la Tulcea, acestia au afirmat ca Vladut Tudor a decedat cu aproape 12 ore inainte de a fi gasit.
Manastirea Cocosu, ignorata de anchetatori
Probabil ca pentru a scapa de consecinte, comisarul sef Baltag, ajutat de concluzia pripita a medicilor care au afirmat ca Vlad Mihail Tudor era decedat de 12 ore, a organizat o conferinta de presa. El a prezentat presei fotografii cu hainele copilului si a tras concluzia ca timp de sase zile el a stat in padure. Realitatea il contrazice pe Baltag si pe comisarul sef Toader Danila care s-a ocupat de caz. In jurul orei 17.00, Vladut a fost vazut pentru ultima oara, jucandu-se in apropierea lizierei din apropierea troitei. Copilul a disparut apoi. Se banuieste ca Vladut a urcat pe un drum forestier care porneste de langa troita si urca dealul acoperit de padure. Este singura varianta posibila care ramane in picioare pentru ca la aproximativ 11 metri de troita pe drumul forestier amintit anterior, campul vizual este zero. In rest, in oricare directie ar fi disparut, copilul era usor de gasit. Vlad a fost cautat si cu caini. Un caine antrenat pentru cautare, care apartine unui constantean, a facut un traseu impreuna cu antrenorul sau care are o bogata experienta in astfel de operatiuni. Acelasi traseu l-a facut si un caine al politiei, care era clasat insa. Ambii au urcat pe drumul forestier de care vorbeam pana la un bolovan unde s-au oprit. Cainele constanteanului a intrat si in manastire unde a mirosit un calugar. Acesta a motivat politistilor ca a coborat in ziua disparitiei copilului pana la troita unde a vorbit cu o cumnata. Nu vrem sa atragem atentia nejustificat asupra acestui fapt, dar IPS Teodosie avea obligatia sa faca o ancheta la manastire. Cu toate ca ziarul ZIUA i-a cerut inaltului prelat acest lucru, IPS Teodosie nu a facut aceste cercetari care ar fi putut clarifica o serie de suspiciuni. Pentru ca politia si-a expus vremelnic un punct de vedere care era contrazis de cursul evenimentelor, parintii copilului au cautat sa afle si alte pareri.
Opacitatea politistilor tulceni a devenit suspicioasa mai ales ca nici pana in acest moment nu se cunoaste un rezultat. Nici macar rezultatele necropsiei nu se cunosc pana la aceasta ora. Rezultatul probelor recoltate dupa efectuarea necropsiei nu sunt cunoscute pentru ca se afla inca la Mina Minovici. La aproape sase luni de la declararea decesului nu se cunosc motivele acestuia si nici nu s-a stabilit ora decesului, amanunte esentiale in acest dosar. Nemultumiti de modul in care aceasta ancheta s-a desfasurat si de concluziile preliminare ale politistilor din Tulcea, parintii copilului decedat au contactat, imediat dupa deces un expert in medicina legala. Medicul Dan Gheorghiu a examinat copilul inainte de inhumare si a fost desemnat de parinti expert-parte in acest dosar. Specialistul a efectuat o minutioasa expertiza, analizand toate dovezile existente. Gheorghiu impreuna cu specialisti criminalisti s-a deplasat la fata locului si a luat legatura cu politistii si legistii tulceni care se ocupa de dosarul lui Vladut.
Rapirea, ipoteza care prinde contur
Rezultatele acestor cercetari sunt trecute intr-un Raport de expertiza care demonteaza toate variantele avansate de politistii tulceni si demonstreaza clar ca Vladut nu avea cum sa parcurga prin padure aproape patru kilometri in linie dreapta fara sa aiba o zgarietura si apoi sa supravietuiasca in tricou si blugi inca sase zile. Paula Tudor ne-a declarat urmatoarele: "Modul in care decurg cercetarile ne nemultumeste. Nimeni nu comunica cu noi. Nu am vrut sa facem public acest raport preliminar al expertului nostru dar indiferenta autoritatilor fata de acest dosar ne-a determinat sa-l facem public. "Potrivit lui Gheorghiu" moartea minorului Vlad Mihail Tudor a fost una violenta si s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii acute, consecutive unei hipoglicemii severe si deshidratarii severe produse prin lipsa aportului de alimente si lichide". Expertul declara ca in urma examinarii exterioare a trupului a constatat prezenta unei singure leziuni de violenta, o escoriatie pe partea dreapta a fruntii (regiunea temporala), care ar fi putut avea o vechime de aproximativ sase zile. Este foarte probabil ca acea lovitura sa ii fi fost aplicata lui Vladut chiar in momentul rapirii, de catre agresorul sau. De asemenea, din pricina lipsei unor date medicale si de ancheta, Gheorghiu nu a putut stabili cu exactitate momentul decesului dar a evidentiat faptul ca intre concluzia legistilor tulceni (moartea a survenit cu 12 ore inainte ca Vladut sa fie gasit) si declaratiile mai multor martori sunt diferente prea mari. In urma analizei tuturor detaliilor, expertul declara cu fermitate ca toate dovezile converg la concluzia ca: "DUPA DISPARITIE, COPILUL A FOST LUAT SI SECHESTRAT, FIIND LIPSIT DE HRANA SI LICHIDE PE PERIOADA CELOR ASE ZILE DE DISPARITIE. DUPA INSTALAREA COMEI HIPOGLEMICE, IN STARE AGONICA, COPILUL A FOST ABANDONAT IN LOCUL UNDE A FOST DESCOPERIT". Gheorghiu argumenteaza, declarand ca pe corpul lui Vladut nu exista urme care sa demonstreze ca acesta s-a aflat singur cateva zile, prin padurea in care si un adult s-ar fi ranit cu usurinta. De asemenea, desi intre viroaga si locul disparitiei sunt minim trei kilometri in linie dreapta, copilul nu ar fi putut parcurge distanta fara sa isi provoace leziuni, mai ales ca se presupune ca ar fi fost singur, speriat si dezorientat. Vladut era imbracat intr-un tricou cu maneca scurta si cu siguranta s-ar fi ranit. In locul unde a disparut Vladut, accesul in padure este aproape imposibil din cauza unui lastaris foarte des si plin de tepi, prin care nici un adult nu poate inainta. Pentru a putea patrunde in padure copilul trebuia sa parcurga aproximativ 300 de metri pe drumul forestier de care pomeneam in debutul acestui material. Lastarisul acolo se termina si accesul in padure este facil oricui. Este greu de crezut insa ca un copil de varsta lui Vlad ar fi parcurs acest traseu care insemna sa se departeze de mama sa. Medicul legist a sesizat acest lucru si mai mentioneaza faptul ca in zona nu exista obstacole in propagarea sunetului, astfel ca un copil aflat sase zile in padure ar fi auzit strigatele celor care il cautau si ar fi actionat in consecinta. In raport se mai specifica: "Absenta leziunilor de violenta de orice fel, inlatura si varianta conform careia copilul ar fi ajuns in viroaga unde a fost gasit, prin coborarea malului, intrucat acesta are o inaltime de sapte metri. Astfel, copilul nu ar fi putut cobori singur, fara sa se dezechilibreze si sa cada de la o inaltime de sapte metri, ceea ce i-ar fi produs numeroase leziuni.
Un localnic l-ar fi putut duce pe copil in viroaga
Un adult care cunostea geografia zonei ar fi putut insa sa il duca pe copil in viroaga. Gheorghiu mai sesizeaza un lucru. In apropierea locului unde a fost gasit copilul exista o cale de acces care putea fi cunoscuta de localnici si pe care se coboara cu usurinta in rapa unde a fost descoperit copilul. In expertiza interimara se mai specifica faptul ca maieul si chiloteii lui Vladut erau curate, lucru imposibil in cazul in care copilul s-ar fi aflat singur in padure sase zile. In special chilotii nu prezinta urme de materii fecale sau pete care sa para de urina care ar fi trebuit sa existe dupa sase zile tinand cont ca tranzitul intestinal si diureza nu se opresc brusc din momentul intreruperii alimentatiei si a consumului de lichide. Legistul afirma ca intrucat copilul nu se putea imbraca si dezbraca singur, cu siguranta a fost asistat de cineva, cel putin in primele zile, pentru ca a beneficiat de conditii minime de igiena. Fotografiile facute in timpul anchetei arata ca ciorapii copilului sunt murdari de pamant. Aceasta proba demonstreaza clar ca Vlad a stat descaltat o perioada. Minorul a fost insa gasit incaltat si legat la sireturi. Pantofii, de asemenea, erau curati pe interior, lucru care demonstreaza ca in mod sigur cineva i-a legat sireturile inainte sa-l abandoneze, pentru ca parintii afirma ca Vlad nu era deprins sa se lege singur la sireturi. Prin prisma acestor date certe, este foarte clar faptul ca minorul a fost luat de o persoana necunoscuta, din zona in care se afla cu familia, sechestrat cateva zile, apoi abandonat. Specialistul isi incheie raportul afirmand ca nu exista nici o explicatie rationala ca un copil sa se ascunda in padure si sa nu raspunda la chemarile familiei, dupa care sa parcurga un traseu greu si accidentat, in conditii de noapte. In plus urmele de pamant de pe pantalonii si tricoul copilului nu au caracter dinamic de cadere sau tarare cum ar aparea in situatia parcurgerii unui traseu atat de lung, plin de obstacole, in conditiile de epuizare fizica si panica.
Cazurile de disparitie, tratate cu "profesionalism"
Analizand cazuri similare inregistrate in ultimii ani, in tara, in general si in Dobrogea, in special, putem afirma fara teama de a gresi ca politistii "specializati" in astfel de dosare sunt orice, numai profesionisti nu. De cele mai multe ori, persoanele disparute (adulti sau copii) fac parte dintr-o patura sociala saraca, familii dezorganizate etc. si din aceste motive "oamenii legii" nu se prea agita sa rezolve disparitia lor. In mai toate cazurile, politistii merg pe ideea ca adultul disparut este bolnav psihic sau "boschetar" iar copiii, fugiti de acasa sau "aurolaci". In ultimii cinci ani, peste 235 de persoane au fost declarate disparute, 89 dintre acestea fiind copii. Doar in anul 2004, 16 copii au disparut, 14 dintre ei fiind gasiti morti. Pentru a demonstra ca modul in care a fost "rezolvat" de catre autoritati cazul Vladut Tudor nu este unul singular, prezentam si un alt caz, petrecut la inceputul acestui an, tot in Dobrogea. Pe data de 19 ianuarie, Ismail Redivan, de numai doi ani si jumatate a disparut de la domiciliul sau aflat in satul Padureni, comuna Dobromir. Mai multe familii se reunisera pentru a serba Kurban Bairam si in timp ce adultii petreceau, sapte copii se jucau in apropierea casei. La ora 12.00, Ismail se afla impreuna cu verii sai la cismeaua din centrul satului. Doua ore si jumatate mai tarziu, doua femei din sat l-au vazut pe copil mergand pe un drum care ducea spre lanul de porumb. Femeile nu l-au recunoscut pe copil si au tras concluzia ca acesta se duce probabil acasa. Parintii copilului descopera lipsa minorului in jurul orei 15.00 si incep operatiunile de cautare, fara succes insa. La ora 19.00, este chemata politia, dupa o ora la fata locului facandu-si aparitia un echipaj condus de inspectorul principal Florea. Ulterior, politistii au afirmat ca l-au cautat toata noaptea, dar zeci de martori au declarat ca acestia au parasit satul in jurul orei 23.00. Declaratiile autoritatilor sunt contrazise chiar de documentele intocmite de acestea, astfel, raportul despre caz fiind incheiat de Florea la ora 23.00 (19 ianuarie). Rudele minorului au continuat cautarea si in urmatoarele doua zile (peste 30 de sateni calare), iar in acest timp, politistii din localitate anchetau un furt de cai la Valeni. Pe data de 23 ianuarie 2005, la cinci zile de la disparitie, trupul neinsufletit al micutului Ismail Redivan a fost descoperit de un cioban, la aproximativ un kilometru departare de sat. Medicul legist din acest caz a confirmat ca moartea survenise in urma hipotermiei. Este clar asadar ca politistii nu s-au implicat serios in rezolvarea acestei disparitii, nerespectand dispozitiile legale existente pentru astfel de situatii. Ei au preferat sa ancheteze furtul de cai din Valeni, in loc sa organizeze o cercetare sistematica a zonei. Mai mult, presa nu a fost informata imediat in legatura cu acest caz, probabil pentru a nu "interpreta" lucrurile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.