O harta extrem de rara, care dateaza din secolul al XVI-lea si care a facut pentru prima data referire la continentul american, a fost prezentata publicului de catre Casa Christie's, care urmeaza sa o vanda la licitatie pe 9 iunie. Documentul cu pric
O harta extrem de rara, care dateaza din secolul al XVI-lea si care a facut pentru prima data referire la continentul american, a fost prezentata publicului de catre Casa Christie's, care urmeaza sa o vanda la licitatie pe 9 iunie. Documentul cu pricina este considerat unul "realmente revolutionar" din mai multe puncte de vedere: pentru ca face referire la America pentru prima data, dar si datorita faptului ca prezinta cele doua Americi (de Nord si de Sud) drept continente distincte, precizeaza reprezentantii Christie's. Harta a fost realizata in 1507 de catre cartograful german Martin Waldseemueller care s-a inspirat din relatarile celebrului navigator italian Amerigo Vespucci. De altfel, Waldseemueller este cel care i-a atribuit lui Amerigo Vespucci meritul de a fi descoperit continentul american, botezat dupa prenumele acestuia din urma. In realitate, Christopher Columb este cel care a descoperit America in 1492, dar navigatorul italian aflat in slujba Spaniei a crezut ca a ajuns in Indii, iar Vespucci este cel care, cativa ani mai tarziu, a afirmat ca este vorba despre un alt continent. O alta reprezentare revolutionara este cea a Terrei sub forma unui glob in totala contradictie cu reprezentarile de pana atunci care sustineau ca pamantul este plat. In momentul aparitiei sale, harta a fost considerata atat de revolutionara incat cartografii nu au avut curaj s-o reproduca vreme indelungata, a explicat Matthew Paton, purtatorul de cuvant de la Christie's. Casa de licitatii americana a evaluat aceasta harta, care apartine unui colectionar european, la peste 1,2 milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.