Timp de trei ore si jumatate, zeci de jurnalisti din intreaga presa au fost tinuti miercuri pe la usile Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ca opinia publica sa nu afle amanunte esentiale despre anumite teme de pe ordinea de zi anuntata: ra
Timp de trei ore si jumatate, zeci de jurnalisti din intreaga presa au fost tinuti miercuri pe la usile Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ca opinia publica sa nu afle amanunte esentiale despre anumite teme de pe ordinea de zi anuntata: raportul privind activitatea PNA pe 2004 si raportul Freedom House despre eficienta luptei anticoruptie, care s-au prezentat in fata presedintelui Traian Basescu. Contrar protestelor exprimate la scena deschisa, doar cateva minute li s-a permis jurnalistilor sa captureze unele imagini de la inceputul sedintei, cu ultimele toalete si cravate ale sefilor CSM, precum si cu suvita prezidentiala, dupa care cerberii SPP au barat definitiv usile de acces. Unul din cele mai importante subiecte de interes public - rezultatele luptei anticoruptie - a fost secretizat contrar asteptarilor, doar pentru ca Ioan Amarie, seful PNA, sa nu iasa sifonat in fata presei si pentru ca nu cumva vreo critica prezidentiala usturatoare la adresa CSM sa razbata pana la marele public.
Anticipam inca de anul trecut ca, sub aparenta unei deschideri fata de presa si a prevederilor din legea proprie de functionare, potrivit careia sedintele CSM sunt publice, acest for va uza oricand ii va conveni de posibilitatea de a decide prin vot daca anumite sedinte sunt sau nu publice. Un simplu vot si presa zboara afara din sala cu legea la brat. Aparitia prezidentiala, vazuta pe semne ca pe o sperietoare, i-a unit in cuget si simtiri pe membrii CSM, care nu au dorit nici in ruptul capului sa-si asume riscul unor mustruluieli publice ale sefului statului, care trambitase de altfel cu luni inainte faptul ca, daca CSM nu va functiona, va schimba legea pentru a schimba componenta Consiliului. Chiar si reprezentantii presei, veniti in numar foarte mare, adulmecau clipa unor subiecte grase, fiind de asteptat sa se ceara capul responsabililor pentru slaba activitate anticoruptie.
Numai ca, surpriza generala, Traian Basescu nu a venit cu intentii razboinice, ci dimpotriva. Poate si pentru faptul ca nu era loc de scandal, cata vreme Parlamentul European urma sa decida in aceeasi zi daca Romania va semna tratatul de preaderare. La fel si ministrul Justitiei, Monica Macovei, a renuntat in fata presedintelui la atitudinea-i bataioasa cunoscuta. Iar presedintele a avut o vorba buna pentru Macovei, rugand Consiliul sa colaboreze mai strans cu ea, pentru ca politicul este cel care raspunde in final in fata Europei pentru implinirile sau neimplinirile de la capitolul privind reforma Justitiei.
Cel care a profitat de toata situatia, sau care poate ca a fost ajutat dinadins sa profite a fost Ioan Amarie, care si-a facut numarul, citind ca pe o poezie raportul de activitate de la un cap la altul. Si poate credeti ca raportul PNA, Parchet care a tocat o avere in schimbul unor rezultate anemice, i-a nemultumit pe membrii Consiliului!? Nici vorba. S-a ras pe rupte, de s-a ajuns la glume pe seama bodiguarzilor de la SPP, cine pe cine apara, pe Basescu de Amarie sau pe Amarie de Basescu, in loc sa se recunoasca faptul ca PNA, la capitolul coruptie la varf, nu prea are deloc rezultate. Sau sa se propuna masuri ferme, de genul declaratiilor publice vehiculate pana nu demult, care il invitau practic pe Amarie sa demisioneze pentru managementul defectuos de care a dat dovada. Marea problema a luptei anticoruptie, in loc sa fie asumata, a fost minimalizata, Amarie fiind ajutat sa iasa onorabil din marea incurcatura in care se afla.
La iesirea din sala, seful statului si Ioan Amarie au plecat ca din pusca, motivand ca sunt presati de evenimente stringente ce nu sufera amanare, in timp ce presedintele CSM, amabilul Dan Lupascu, a tras presa de-o parte ca sa explice cu calm cum a primit PNA "nota de trecere", in fata unor ziaristi care nu aveau nici o idee despre cele discutate in spatele usilor inchise. Asa a devenit limpede ca, pentru CSM, la PNA lucrurile merg "bine", desi "intotdeauna e loc si de mai bine". La cat de bine merge Justitia la ora actuala, iar la CSM nu se alarmeaza nimeni, se poate trage concluzia ca nici nu se putea anticipa o alta opinie. Asa s-a aflat ca nimeni nu a criticat pe nimeni, ca s-au transmis incurajari pentru rezultate viitoare mai bune. Si ca, in general, mergem pe calea cea buna, dar ca ne-ar mai trebui niscaiva procurori si dotari.
Despre tinutul presei pe la usi, s-a gasit, atentie, o scuza cu parfum de noblete. "Sa vada presedintele in ce conditii improprii isi desfasoara CSM-ul activitatea, ca nu are un sediu adecvat si nu poate primi in sala atatia ziaristi, poate ne va ajuta in gasirea unui nou sediu, mai incapator", a conchis presedintele Dan Lupascu. Iata, prin urmare, ca nu a existat nici un motiv serios pentru ca presa sa fie tinuta la usi, dar ca CSM a facut-o, votand cu majoritate secretizarea unei sedinte care interesa publicul in cel mai mare grad, tocmai pentru ca din cauza coruptiei Europa ne arata mereu cu degetul. Chiar nu au voie cetatenii sa afle despre continutul raportului PNA? Daca raportul de activitate al PNA nu este subiect de interes public, atunci ce alt subiect poate fi? Prin lipsa de consideratie aratata miercuri ziaristilor, Consiliul si-a afisat, indirect, atitudinea pe care o are fata de cetatean.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.