La cei 70 de ani ai sai, Ioan Catalina (foto), din Stanija, judetul Hunedoara, este singurul cautator de aur autorizat din Romania. Batranul spune ca a invatat secretele descoperirii aurului de la bunicul sau pe cand avea 15 ani si mergea cu vacile l
La cei 70 de ani ai sai, Ioan Catalina (foto), din Stanija, judetul Hunedoara, este singurul cautator de aur autorizat din Romania. Batranul spune ca a invatat secretele descoperirii aurului de la bunicul sau pe cand avea 15 ani si mergea cu vacile la pascut, relateaza Rompres. Taina cautarii metalului galben a fost pastrata pana in 1990, de teama comunistilor, care stiau ca zona Stanija, aflata in apropiere de Brad, face parte din ceea ce se numea "triunghiul aurului", impreuna cu localitatile Bucium si Rosia Montana, din judetul Alba. De altfel, in Stanija isi avea sediul si compania Mines d'Or, si tot acolo se stabilea pretul aurului. Ioan Catalina isi aduce aminte ca in Stanija, inainte de 1945, aproape fiecare a doua familie avea propria sa gura de mina de aur. Dupa 1990, cautatorul de aur a dorit sa puna in practica cele aflate de la bunicul sau. A umblat peste tot, iar dupa patru ani a reusit sa obtina autorizatiile de exploatare de la stat, ca sa poata lucra legal. Cautatorul de aur din Stanija este foarte credincios pentru ca, spune el, aurul are de-a face "cu necuratul". "Ca sa cauti aur, trebuie sa fii un om curat la suflet. Aurul este invaluit cu necuratul. Daca nu esti credincios, necuratul te biruie", spune mos Ioan Catalina. Atunci cand are vreme, Ioan Catalina isi ia homarul - un ciocan subtire si foarte ascutit - cu care sparge rocile in care banuieste ca s-ar ascunde pretiosul metal galben. Le gaseste, impreuna cu nisipul, pe doua cursuri de apa, concesionate de la Primaria comunei Buces, pe raza careia se afla si satul Stanija. Batranul mai are la el un saitroc, un fel de scandura lata din lemn, de forma unui evantai cu o adancitura la mijloc, in care spala nisipul. O perioada a folosit un saitroc din lemn de paltin, vechi de aproape o suta de ani. Acum si-a confectionat unul din plastic, pentru ca nu mai gaseste lemn moale, de latimea necesara. Cu timpul, mos Ioan Catalina si-a realizat acasa si propria instalatie de decantare a aurului, formata dintr-un "concentrator" si doua mori. Echipamentele l-au costat aproape 700 de milioane de lei. Si-ar fi dorit sa-i invete si pe copii sau pe nepoti tainele cautarii aurului, dar acestia nu par foarte interesati de aceasta activitate. Deschis din fire, cautatorul de aur le arata tuturor cum cauta pretiosul metal, chiar si turistilor amatori de lucruri inedite. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.