Liderii Partidului Initiativa Nationala (PIN), deputatii independenti Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu si Lavinia Sandru au inaintat ieri Parlamentului proiectul legislativ "Legea Antinomenclatura", o varianta de Lege a lustratiei, care interzice pers
Liderii Partidului Initiativa Nationala (PIN), deputatii independenti Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu si Lavinia Sandru au inaintat ieri Parlamentului proiectul legislativ "Legea Antinomenclatura", o varianta de Lege a lustratiei, care interzice persoanelor ce au facut parte din structurile PCR sa ocupe functii de demnitate publica. "Se interzice, pentru o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, ca persoanele care au facut parte din nomenclatura comunista sa candideze, sa fie alese pentru functii de demnitate publica sau sa fie numite in functii publice", precizeaza articolul 1 al proiectului propus de cei trei deputati independenti. Totodata, fostii democrati au solicitat dezbaterea proiectului in procedura de urgenta apreciind ca adoptarea Legii reprezinta un "pas important" pentru intrarea in normalitate a societatii romanesti, marcata in prezent de avatarurile trecutului totalitar. Aurelian Pavelescu a precizat, intr-o conferinta de presa, ca documentul nu ii vizeaza numai pe nomenclaturistii binecunoscuti din sfera politicii ci se refera la toti cei care au ocupat o pozitie de conducere in partidul comunist. Astfel, proiectul tinteste intreaga caracatita a conducerii PCR de la centru punand accentul si pe ramificatiile acesteia din teritoriu.
Conform articolului 2 al proiectului legislativ, persoanele care au facut parte din nomeclatura comunista sunt:
- fostii membri ai Comitetului Politic Executiv, ai Prezidiului Permanent si ai Secretariatului PCR.
- fostii membri ai Comitetului Central al PCR si fostii membrii supleanti.
- fostii membri ai Colegiului Central de Partid ai PCR.
- fostii membri ai Comisiei Centrale de Revizie a PCR.
- fostii membri ai Comitetelor judetene, municipale, orasenesti si comunale ale partidului comunist, precum si fostii membri ai birourilor, secretariatelor, comisiilor de revizie ale acestor organisme, fostii membri ai colegiilor de partid, la nivel judetean si al municipiului Bucuresti.
- fostii deputati ai Marii Adunari Nationale.
- fostii membri ai Consiliului politic superior al Fortelor Armate, ai consiliilor politice ale armatelor, ale marilor unitati si ale organelor centrale.
- fostii ministri, ministri adjuncti, membri ai Consiliului de Ministri, precum si secretarii Comitetelor de partid din ministere.
- fostii membri ai Comitetelor de partid care au coordonat Departamentul Securitatii Statului, fostii membri ai Consiliului de Stat.
- fostii membri ai Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist si ai comitetelor judetene ale UTC, precum si membrii conducerilor Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti la nivel judetean si local, fostii membri ai Consiliilor populare judetene si orasenesti.
- fostii membri ai organelor politice si executive care au coordonat sau au condus activitatea instantelor de judecata si a procuraturii, la toate nivelele.
- fostii activisti ai PCR care au fost salarizati in aparatul central si local al PCR, in cadrul Consiliului politic superior al Armatei si al Comitetelor de partid de pe langa ministere si Departamentul Securitatii statului.
Potrivit proiectului de Lege, persoanele care cad sub incidenta articolului 2 nu pot candida si nu pot ocupa demnitati sau functii publice. De asemenea, documentul mentioneaza ca "starea de incompatibilitate" va fi constatata in urma verificarilor realizate de Ministerul Justitiei sau prin recunoasterea expresa a persoanelor aflate in aceasta situatie.
Pavelescu a aratat ca PIN a constituit deja o lista a oamenilor politici, catalogati drept "nomenclaturisti", care ar trebui sa se retraga din viata politica. Deputatul l-a indicat drept cap de lista pe senatorul PSD, Ion Iliescu. De asemenea, pe lista neagra a deputatilor independenti se regasesc pesedistii Viorel Hrebenciuc, Octav Cozmanca, Serban Mihailescu, Dan Ioan Popescu, Ioan Rus dar si seful PPRM, Corneliu Ciontu. Evidenta prezentata de Pavelescu stipuleaza si persoane din actualul Executiv printre care este mentionat si vicepremierul PUR, fostul patron al echipei de fotbal Rapid Bucuresti, George Copos. De asemenea, potrivit liderilor PIN, in eventualitatea in care proiectul de lege va primi unda verde, nici "nomenclaturistii de la putere" nu isi vor pastra actualele functii. In acest sens, Pavelescu i-a amintit pe presedintele PD, Emil Boc, pe liberalul Theodor Stolojan si pe ministrul de Interne, Vasile Blaga. "Blaga a condus o intreprindere pana in 1989 si, fiind in aceasta pozitie, calitatea de membru activ al PCR era obligatorie", a fost de parere deputatul independent.
Intrebat daca documentul inaintat analizei parlamentare il poate viza si pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, Pavelescu a precizat ca este potrivit ca aceste discutii sa aiba loc numai dupa o analiza serioasa a problemei. Cu alte cuvinte, a continuat el, se impune o analiza care sa decida daca Basescu a avut sau nu o pozitie in nomenclatura comunista.
Deputatul a specificat ca proiectul de lege nu se refera insa si la persoanele din structurile fostei Securitati, respectiv la cele care au facut politie politica. El a motivat acest fapt reamintind ca exista deja o lege speciala a CNSAS care vizeaza domeniul in cauza. Pavelescu a recunoscut ca legea Consiliului nu este inca eficienta deoarece presupune doar "etichetarea" anumitor persoane drept colaboratoare ale Securitatii fara a presupune modalitati palpabile de tragere la raspundere. "Exista la Guvern o serie de propuneri de modificare a legii CNSAS care o vor face intr-adevar eficienta. Este confidential cine a facut propunerile si nu stiu daca vom avea de-a face cu o Ordonanta de urgenta", a precizat fostul democrat. El a mai specificat ca problema nomenclaturii PCR nu a fost niciodata analizata si a mentionat ca PIN nu are intentia de a elabora sau resemnifica niste legi care exista deja.
Pe de alta parte, Pavelescu a recunoscut meritul PIN in constituirea unui prim proiect de lege a Lustratiei, regasit in binecunoscutul punct 8 al "Proclamatiei de la Timisoara". De asemenea, el a aratat ca PIN este deschis la orice discutie pe marginea initiativei legislative si a salutat intentia liberalilor Adrian Cioroianu si Mona Musca de a lansa un proiect similar. "Credem ca Legea are toate sansele sa treaca din moment ce presedintele Basescu a facut chiar o declaratie in acest sens", a mai spus Pavelescu facand trimitere la interviul pe care seful statului l-a acordat in exclusivitate ziarului ZIUA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.