Reporterii ZIUA de Iasi au intrat in posesia unor acte stupefiante si care arata ca Eugen Butur, seful Directei Regionale Vamale (DRV) Iasi, este direct implicat intr-un imens scandal de trafic de autoturisme straine, declansat in cursul anului 2003,
Reporterii ZIUA de Iasi au intrat in posesia unor acte stupefiante si care arata ca Eugen Butur, seful Directei Regionale Vamale (DRV) Iasi, este direct implicat intr-un imens scandal de trafic de autoturisme straine, declansat in cursul anului 2003, care nu a fost finalizat pana in prezent. Din dispozitia expresa a directorului Butur, un numar impresionant de autoturisme straine de lux aduse in Romania de firme din Satu Mare, au fost vamuite la Vama Pascani, din judetul Iasi. Astfel, autoturisme Opel, Mercedes, Volswagen, Audi, chiar si Porsche, au intrat in Romania aduse de firmele Anonda SRL si Hol Star SRL, au fost vamuite la Pascani, dupa care politistii ieseni de la Biroul Frauda si Contrabanda Vamala au intrat pe fir stabilind ca acestea au fost furate din Uniunea Europeana. Printre cei care se afla in vizorul anchetatorilor se numara si Ioan Opris, din Satu Mare, care a fost retinut pentru furtul unui autoturism de lux. Mai precis, persoana care aducea masini furate in tara trecea frontiera prin Punctele de Trecere a Frontierei din Bors sau Nadlac, dar prefera sa vina cu cererea de vamuire a autoturismului la Directia Regionala Vamala din Iasi. Aici, directorul institutiei dadea rezolutia pe cererea solicitantului, dupa care cel din urma se prezenta la organul vamal, pentru efectuarea controlului. Pentru marfurile care intra in Romania spre vanzare si pentru care se face vama la Birourile din interiorul tarii, se emite de catre Birourile vamale de frontiera o declaratie vamala de tranzit, in care este specificat un termen de tranzit in functie de natura marfurilor. Firmele implicate in acest scandal au facut vamuirea autoturismelor prin Vamile Pascani, Botosani, Vaslui, desi aveau sediul social in Satu Mare sau in alte judete din vestul tarii.
Trimiterea catre diverse Birouri Vamale din aria de competenta a Directiei Regionale Vamala Iasi, condusa de Eugen Butur, a fost facuta din dispozitia expresa a acestuia, conform facsimilului.
Dar, amploarea faradelegilor este mult mai mare, daca se are in vedere ca la vremea anului 2003, procurorii vasluieni au inceput urmarirea penala impotriva unor vamesi de la Barlad, aflati tot in subordinea directorului Butur. Potrivit anchetatorilor, prin aceste puncte vamale au fost vamuite 261 de caroserii de autoturisme, care in acte figurau doar ca piese auto. Politistii si procurorii vasluieni au extins ancheta in 22 de judete ale tarii, pentru a stabili cu exactitate caror persoane le-au fost vandute autoturismele in cauza. Eugen Butur, directorul DRV Iasi, a fost informat despre acest aspect de catre procurorii vasluieni. Butur a tinut sa precizeze ca aceeasi situatie fusese inregistrata si la Pascani, in aceeasi perioada. Pana in prezent nimeni nu a mai facut nici un fel de precizari referitoare la aceasta ancheta, in care se pare ca sunt implicate nume importante din intreaga Romanie. Singurul lucru cert este ca Eugen Butur se afla inca la conducerea DRV Iasi, vazandu-si linistit de activitatea care ar trebui cercetata de anchetatori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.