Cele cateva sute de salariati ai uzinei de tehnica militara MFA Mizil au lansat ieri un protest, adresat judecatorilor de la Judecatoria Mizil. Salariatii uzinei sunt revoltati de ultimele sentinte judecatoresti, contrare probelor din dosar, a realit
Cele cateva sute de salariati ai uzinei de tehnica militara MFA Mizil au lansat ieri un protest, adresat judecatorilor de la Judecatoria Mizil. Salariatii uzinei sunt revoltati de ultimele sentinte judecatoresti, contrare probelor din dosar, a realitatii faptice, dar si a solutiilor pronuntate de instantele superioare, prin care se incearca "daruirea" pachetului majoritar de actiuni unor oameni de afaceri care s-au pensionat din MApN si au aparut ulterior in peisajul afacerilor cu mari averi, si care sunt cercetati penal de Parchet pentru inselaciune, in urma plangerii salariatilor de la MFA. "Clanul Baiculestilor", caci despre el este vorba, incearca cu disperare sa puna mana pe grosul actiunilor uzinei (privatizate in primavara lui 2003), speculand un asa-zis imprumut facut catre ei doar pe hartie de catre un SRL care le apartine, imprumut in baza caruia pretind ca au devenit actionari ca persoane fizice. Numai ca ordinul de plata cu care firma lor a platit 11,47 miliarde lei statului, cu titlu de "plata in favoarea salariatilor MFA Mizil" este datat 17 aprilie 2003, iar imprumutul propriu-zis intre Hidro Salt SRL si Nicolae Baiculescu, ca persoana fizica, s-a facut la data de 23 aprilie 2003, deci la o saptamana dupa plata avansului catre stat. Amintim ca firma Baiculestilor, Hidro Salt SRL s-a retras de la privatizare in martie 2003, dupa ce a fost depistata ca nu intrunea conditiile legale, deoarece avea la activ un contract cu statul anulat (rezolvit) din motive imputabile lor. Pentru a pune mana pe uzina, Baiculestii au regizat imprumutul dupa plata celor 11,47 miliarde lei in favoarea salariatilor, iar acum refuza sa recunoasca faptul ca Asociatia Salariatilor datoreaza firmei lor banii avansati in urma unui contract prin care s-au angajat la aceasta plata pentru a nu aduce prejudicii asociatiei prin retragerea lor de la negocieri. Astfel, in baza asa-zisului imprumut dintre firma lor si persoana fizica Nicolae Baiculescu, cel din urma sustine ca ar fi azi posesorul pachetului majoritar de actiuni - o aberatie juridica, intrucat oricine stie ca actiunile unei societati comerciale nu se pot dobandi decat prin act de cesiune sau de mostenire.
Intre cele doua tabere, salariatii MFA pe de o parte si "clanul Baiculescu" pe de cealalta parte, s-au declansat de circa un an numeroase procese, imediat dupa ce Asociatia Salariatilor a decis prin mai multe hotarari AGA excluderea Baiculestilor din asociatie si deferirea lor Parchetului, sub acuzatia de inselaciune, dupa ce s-a depistat ca sub masca de "binefacatori", respectivii intentionau sa puna mana pe uzina.
Unii hais si altii cea
Culmea este ca la Judecatoria Mizil s-au gasit doi judecatori, Alexandru Cretu (presedintele instantei) si mai nou, Irina Cioponea (venita de circa un an in magistratura), care sa considere valabila "ingineria juridico-financiara" a Baiculestilor si sa considere, contrar evidentelor ca imprumutul ar "dovedi" calitatea Baiculestilor de actionari ca persoane fizice. Nu toti judecatorii de la Judecatoria Mizil au mers insa pe mana Baiculestilor. S-au dat si solutii in favoarea salariatilor de la MFA Mizil, fapt care vorbeste de la sine despre "profesionalismul" celor doi magistrati. Ceea ce frapeaza in aceste cazuri este ca sirul sentintelor strambe a continuat si dupa ce Curtea de Apel Ploiesti a desfiintat in caile de atac primele aberatii ale presedintelui Judecatoriei, stabilind, in mod definitiv, ca imprumutul descris mai sus face parte dintr-un sir de manopere frauduloase, de acte nelegale, care nu pot fi luate in consideratie.
Cutitul a ajuns la os
Si iata ca, in pofida deciziilor instantelor superioare favorabile salariatilor MFA, bazate pe acelasi material probator, calvarul acestora continua, iar cererile lor de recuzare formulate impotriva anumitor judecatori de la Judecatoria Mizil sunt respinse ca pe banda rulanta. Revoltati de aceste lucruri, cele cateva sute de salariati au formulat ieri un protest, adresat judecatorilor de la Judecatoria Mizil, al carui continut il publicam integral:
"Prezentul protest exprima indignarea si revolta membrilor Asociatiei Salariatilor MFA Mizil, indreptata impotriva solutiilor nelegale, pronuntate de Judecatoria Mizil. Nu mai avem incredere in impartialitatea dumneavoastra. Consideram ca judecati ca in anii odioasei dictaturi, dupa metode obscure, care sunt in discrepanta fata de principiile democratice cerute de Uniunea Europeana in perspectiva integrarii si stabilite ca obiective de guvernare, bazate pe cinste, corectitudine si profesionalism.
Indoielile si neincrederea noastra, exprimate prin cereri de recuzare, s-au adeverit prin sentintele pe care le-au pronuntat judecatorii Alexandru Cretu si Cioponea Irina. Nu este posibil ca o sentinta pronuntata in data de 17.02.2005 sa fie contrara solutiei pronuntate de catre Curtea de Apel Ploiesti anterior, in data de 31.01.2005, pe baza aceluiasi probatoriu. Desi Curtea de Apel Ploiesti a retinut ca Baiculescu Nicolae nu a platit suma de 11.474.920.000 lei, Judecatoria Mizil continua, prin sentinta nr. 130 din 17.02.2005 sa considere, in dispretul legii si al aritmeticii elementare, ca reclamantul Baiculescu Nicolae detine 556.775 actiuni, pentru care ar fi platit 11.474.920.000 lei, desi ar fi trebuit sa plateasca suma de 55.677.500.000 lei.
Sunteti in eroare voita sau impusa, domnilor judecatori!!! Nu va mai putem intelege! Nici macar aritmetic nu motivati consideratiile dumneavoastra! Nu mai reprezentati instanta onorabila si impartiala de care noi, ca cetateni ai Romaniei avem nevoie! Vom continua demersul nostru in fata Tribunalului Prahova si apoi in fata Ministerului Justitiei. A sosit timpul sa judecati corect, demn si onest. Vrem dreptate!
Trebuie sa judecati impartial, asa cum va dicteaza constiinta si deontologia profesionala, pe baza probelor, pe care ati acceptat sa fie administrate in cauzele respective. Daca nu intelegeti epoca pe care o traim, intemeiata pe adevar si cinste, va trebui sa ne adresam si sa ne aparam in fata unei alte instante, nu la Judecatoria Mizil. Acest protest este ultimul demers pe care vi-l adresam, pentru a va sensibiliza in a aplica principiile corectitudinii si impartialitatii care trebuie sa caracterizeze orice judecator".
Conducerea Asociatiei Salariatilor MFA Mizil ne-a declarat ca azi va depune un amplu memoriu la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca inspectorii acestui for sa verifice modul in care se pronunta solutiile la Judecatoria Mizil. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.