Sute de milioane de dolari care ar putea lua calea economiei romanesti sunt blocate in China, conform participantilor la primul Forum de Afaceri Romania - China, care a avut loc la sediul Ambasadei Romaniei din Beijing.
Manifestarea, organiza
Sute de milioane de dolari care ar putea lua calea economiei romanesti sunt blocate in China, conform participantilor la primul Forum de Afaceri Romania - China, care a avut loc la sediul Ambasadei Romaniei din Beijing.
Manifestarea, organizata de Grupul de Afaceri Chino-Roman, s-a dovedit un real succes, dovedind ca in lipsa informatiilor si a strategiilor de dezvoltare, sute de milioane de dolari ce pot fi absorbiti de economia noastra stau blocati in China. Acest lucru nu poate fi imputat investitorilor chinezi, care ieri au umplut sala Ambasadei noastre din Beijing. Nu a fost o vizita de curtoazie, ci una parca prea pragmatica, companiile chinezesti venind cu oferte certe. La ora la care a fost scris acest material, discutiile erau in toi, ele continuandu-se si astazi.
Deja FARMEXPERT are un contract de parteneriat semnat pentru distributia produselor medicale. Cel mai mare constructor chinez, China State Construction Engineerig Corporation, se afla in negocieri cu SIF Transilvania, SIF Muntenia si M.M. Construction, pentru construirea in Romania a primului Parc Industrial Chino-Roman.
Nu doar sectorul imobiliar este tentant, ci si cel al serviciilor si turismului. Lida Liu, directorul adjunct al CTI COSCO TRAVEL Ltd, cea mai mare companie de turism din China, a recunoscut ca face eforturi mari pentru a identifica un partener de afaceri roman, tara noastra reprezentand una dintre tintele companiei pe care o reprezinta. Spuneam ca sute de milioane de dolari sunt blocate in China din cauza lipsei noastre de activitate.
Reprezentantul Bancii Nationale de Dezvoltare a spus ferm de la tribuna Forumului de la Beijing faptul ca "banca sustine orice fel de proiect de afaceri destinat exteriorului Chinei".
Acest lucru l-a facut pe directorul Banc Post, Doru Lionachescu, sa aminteasca investitorilor chinezi ca orice drum spre Europa va trece prin Romania, iar sistemul nostru bancar poate oferi oportunitatile necesare dezvoltarii investitiilor mixte.
Un lucru interesant s-a intamplat ieri. Dan Docan, directorul general al Imprimeriei Nationale, a anuntat ca, in scurt timp, in urma protocolului semnat ieri intre Asociatia Romana de Lupta Impotriva Contrafacerii si Grupul de Afaceri Chino-Roman, la Beijing se va deschide un birou de certificare a calitatii produselor chinezesti exportate in Romania. Aceasta, sustine Dan Docan, pentru a preveni falsurile si, mai mult, pentru a proteja investitorii chinezi si consumatorul roman".
"In ciuda scepticismului manifestat in tara, rezultatele de azi eu le consider firesti. Companiile chinezesti manifesta un interes enorm, iar Grupul de Afaceri Chino-Roman este acel cap de pod intre Noua Europa si Miracolul Chinez. Este doar inceputul si sunt sigur de pe acum ca la intoarcerea la Bucuresti delegatia noastra va avea in portofoliu contracte ferme. Deja avem acum doua, dupa nici patru ore de discutii", a declarat Viorel Marian Pana, presedintele Grupului de Afaceri Chino-Roman.
In mesajul adresat de la tribuna Forumului Romania - China, ambasadorul Romaniei, Viorel Isticioaia-Budura, a subliniat faptul ca numai prin asftel de misiuni economice pot fi aduse la nivelul de normalitate relatiile de afaceri dintre cele doua tari, actualul nivel fiind cu mult sub potential, in ciuda existentei si perpetuarii unor relatii diplomatice si politice catalogate ca excelente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.