"Lupta cea buna am luptat, credinta am pazit, de acum mi s-a pregatit cununa dreptatii, pe care in ziua aceea mi-o va da Domnul, Dreptul Judecator" (2 Timotei 4, 7-8)
Vestea plecarii din aceasta lume a Sanctitatii Sale, Papa Ioan Paul al II-lea
"Lupta cea buna am luptat, credinta am pazit, de acum mi s-a pregatit cununa dreptatii, pe care in ziua aceea mi-o va da Domnul, Dreptul Judecator" (2 Timotei 4, 7-8)
Vestea plecarii din aceasta lume a Sanctitatii Sale, Papa Ioan Paul al II-lea, neobosit si curajos slujitor al lui Dumnezeu, implinitor al invataturilor Lui si promotor statornic al valorilor crestine, a produs mare mahnire sufleteasca clerului si credinciosilor Bisericii Ortodoxe Romane.
Durerea pe care o traim alaturi de clerul si credinciosii Bisericii Catolice de pretutindeni este cu atat mai profunda cu cat noi, romanii, ne-am bucurat de cuvantul si binecuvantarea Episcopului Romei, cu prilejul vizitei ecumenice pe care a facut-o in Romania, in luna mai a anului 1999. Au ramas vii in memoria noastra intalnirile Sanctitatii Sale cu noi, ierarhii Sfantului Sinod, credinciosii, clerul si tineretul tarii noastre in timpul cat s-a aflat in atmosfera de lumina pascala a Praznicului Invierii Domnului.
Pentru aceasta am dorit ca Biserica Ortodoxa Romana sa participe la funeraliile neobositului apostol al dialogului, Papa Ioan Paul al II-lea spre a impartasi fratilor si surorilor catolici dragostea si pretuirea noastra, a romanilor, fata de acest arhipastor, care, timp de aproape de 27 de ani de pontificat, ca un adevarat apostol al lui Hristos a vestit omenirii intregi valorile evanghelice ale Mantuitorului Iisus Hristos, aparand demnitatea umana si promovand neincetat stransa legatura ce trebuie sa existe intre progresul stiintific, uman si cel spiritual.
Suntem recunoscatori Sanctitatii Sale ca, pentru prima data in istoria Bisericii noastre, un Suveran Pontif a dat marturie publica despre originea apostolica a crestinismului romanesc, intemeiat pe propovaduirea Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos de catre Sf. Apostol Andrei, cel intai chemat, fratele Sf. Apostol Petru, curmand astfel sirul neintelegerilor anterioare care ne tagaduiau tocmai acest caracter apostolic. In acest sens, Sanctitatea Sa spunea, la debutul vizitei din luna mai 1999, ca, in Romania, "potrivit traditiei, credinta a fost purtata de fratele lui Petru, Apostolul Andrei, care a pecetluit neobosita sa opera misionara prin martiriul sau petrecut la Patras".
Mai mult, Papa Ioan Paul al II-lea a facut cunoscuta pe toate meridianele lumii bogatia spirituala a poporului roman, traitor autentic al credintei crestine, numind metaforic Romania "Gradina Maicii Domnului", loc unde a venit ca un adevarat pelerin pentru a se impartasi de bucuria negraita pe care doar iubirea sincera frateasca o poate aduce.
Ramanem, de asemenea, pururea recunoscatori Sanctitatii Sale pentru deschiderea ecumenica aratata fata de Ortodoxie, in general, si fata de Biserica Ortodoxa Romana, in special, deschidere manifestata si prin sustinerea lucrarii misionare desfasurata de preotii ortodocsi romani in diaspora occidentala si concretizata prin oferirea de lacasuri de cult si prin sprijinirea ierarhilor si preotilor nostri.
Totodata, Biserica Ortodoxa Romana a apreciat in mod deosebit devotamentul si hotararea cu care Papa Ioan Paul al II-lea a aparat si promovat dialogul teologic, bucurandu-se ca in relatiile ei cu Biserica Unita cu Roma, Greco-Catolica, Episcopul Romei a sprijinit staruitor apropierea celor doua Biserici pe calea intelegerii si dialogului fratesc. Aceasta este mostenirea pe care Sanctitatea Sa ne-a lasat-o, cu credinta sa neclintita ca cele doua Biserici din Romania vor continua acest dialog spre binele si folosul comun, pe drumul aratat noua de Hristos insusi, acela al dragostei fratelui fata de fratele sau.
Ne exprimam, de aceea, nadejdea ca cele doua Biserici din Romania, cea Ortodoxa si cea Unita cu Roma, Greco-Catolica, vor continua sa paseasca pe drumul deschis de vizita Sanctitatii Sale, Papa Ioan Paul al II-lea, la Bucuresti, in luna mai 1999 si de vizita Noastra la Roma, in luna octombrie 2002, si anume drumul dialogului si al cooperarii fratesti pentru binele credinciosilor nostri.
Ca cel care toata viata s-a straduit sa semene virtutea si sa combata pacatul, Papa Ioan Paul al II-lea a plecat la Domnul cu durerea in suflet ca, desi a facut nenumarate apeluri, la care ne-am asociat si noi, Bisericile istorice din Romania, pentru ca in Constitutia Europeana sa fie recunoscut fundamentul crestin al Europei, acest lucru nu s-a implinit.
Faptul ca zilele petrecute la Bucuresti de adormitul intru Domnul, Papa Ioan Paul al II-lea a facut ca milioane de credinciosi romani sa traiasca clipe atat de inaltatoare, ne determina si pe noi sa fim prezenti aici cu gandul nostru de dragoste si de pretuire, impartasit si de romanii ortodocsi din tara si din strainatate, care s-au bucurat de sprijinul si dragostea fratilor lor catolici.
Cu aceste ganduri si cu rugaciunea noastra catre Milostivul Dumnezeu, veneram memoria celui ce a fost Papa Ioan Paul al II-lea, iubitul nostru frate intru Hristos, Arhiereul Cel vesnic.
Vesnica sa-i fie pomenirea!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.