Testamentul Papei Ioan Paul al II-lea, deschis miercuri, a fost dat publicitatii ieri. Desi Karol Wojtyla si-ar fi dorit sa fie inmormantat in Polonia natala, el a decis in cele din urma sa ii lase pe cardinali sa hotarasca locul inhumarii Sale, se a
Testamentul Papei Ioan Paul al II-lea, deschis miercuri, a fost dat publicitatii ieri. Desi Karol Wojtyla si-ar fi dorit sa fie inmormantat in Polonia natala, el a decis in cele din urma sa ii lase pe cardinali sa hotarasca locul inhumarii Sale, se arata in testamentul Suveranului Pontif. Documentul releva, de asemenea, ca Papa a intentionat sa demisioneze in 2000, considerand ca a trait "intr-un secol dificil". In anul 2000, Ioan Paul al II-lea a implinit 80 de ani. Ieri nu se cunosteau motivele pentru care el a renuntat la retragerea pe care o planificase pentru anul 2000.
Discretie fata de jurnalisti
Cardinalii s-au reunit din nou, ieri, la ora locala 10:00 (11:00 ora Romaniei), in congregatie, pentru a cincea oara de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea. Potrivit unui articol publicat de cotidianul italian Corriere della Sera, cardinalul Joseph Ratzinger, decanul Colegiului Cardinalilor, a intentionat sa interzica tuturor colegilor sai acordarea de interviuri zilele acestea, dar a decis ulterior sa accepte acest lucru in anumite conditii. Ziarul nu-si dezvaluie sursele, dar afirma ca, in timpul congregatiei de marti a cardinalilor, germanul si-a invitat colegii sa nu mai acorde interviuri presei. Totusi, mai multi cardinali s-au opus acestei idei, apreciind ca nu este posibil sa fie ignorat "interesul extraordinar" al oamenilor fata de "Papa si de viitorul Bisericii". In cursul urmatoarei congregatii, miercuri, cardinalul Ratzinger a propus o varianta "de mijloc" intre interzicerea totala a comunicarii cu presa si libertatea deplina a cuvantului. Astfel, cardinalii vor putea acorda interviuri referitoare la Ioan Paul al II-lea sau problemele si viitorul Bisericii, insa vor trebui sa se abtina de la orice comentariu privind succesorul lui Ioan Paul al II-lea sau divergentele dintre cardinali privind alegerea viitorului Suveran Pontif.
Conclavul care va avea misiunea de a-l desemna pe Papa va incepe la 18 aprilie si este strict reglementat in ceea ce priveste comunicarea: in deschiderea Conclavului, cardinalii jura sa pastreze secretul. Orice comunicare cu exteriorul - scrisori, telefon, fax, Internet, ziare - va fi strict interzisa, cu exceptia unor cazuri grave. Cardinalul camerling, spaniolul Eduardo Martinez Somalo, va fi insarcinat cu mentinerea discretiei in timpul scrutinului si dupa scrutin. Pastrarea secretului este obligatorie si pentru personalul de intendenta, care, altfel, risca excomunicarea.
Un cardinal elector va fi absent la Conclav
Noul Papa va fi ales de 116 dintre cei 117 cardinali cu varsta sub 80 de ani (in total exista 183 de cardinali), reuniti in conclav la Vatican. Cardinalul filipinez Jaime Sin este singurul dintre cardinali care a anuntat ca nu va putea participa la vot din motive de sanatate. Cum trei dintre cardinalii electori au facut parte din conclavul care l-a desemnat pe Papa Ioan Paul al II-lea in fruntea Bisericii, rezulta ca 114 dintre acestia au fost alesi de fostul Suveran Pontif in cursul celor noua consistorii de pe durata pontificatului Sau. Ultimul dintre aceste consortii a avut loc la 21 octombrie 2003. Ceilalti trei cardinali au fost numiti in timpul pontificatului Papei Paul al VI-lea.
Pana la alegerea lui Paul al VI-lea, majoritatea cardinalilor erau europeni; in prezent, numai 58 dintre cei 117 cardinali electori provin de pe batranul continent. America Latina are 21 de cardinali, America de Nord -14, Asia - 11, Africa - 11, Oceania - doi. Cel mai tanar dintre cardinalii electori este ungurul Peter Erdo, in varsta de 53 de ani, iar cel mai in varsta este italianul Marco Ce, nascut la 8 iulie 1925. La conclav vor lua parte cateva personalitati marcante ale vietii teologice, iar deciziile lor vor avea o mare influenta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.