Operatiunile de conversie in actiuni a creantelor unei societati vor fi permise numai cu acordul creditorilor, eliminandu-se situatiile in care astfel de decizii erau luate doar cu acordul judecatorului sindic, a anuntat presedintele Agentiei Nationa
Operatiunile de conversie in actiuni a creantelor unei societati vor fi permise numai cu acordul creditorilor, eliminandu-se situatiile in care astfel de decizii erau luate doar cu acordul judecatorului sindic, a anuntat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu. El a precizat ca aceasta prevedere este cuprinsa in proiectul de modificare a Legii 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, aprobat in sedinta de ieri a Guvernului. Aceasta decizie s-a luat in contextul in care exista situatii in care statul se poate "trezi" actionar din creditor fara sa isi fi dat acordul, numai pentru ca un judecator sindic a considerat ca stingerea obligatiei prin compensarea de creante este la fel de buna ca stingerea obligatiei prin plata. Cel mai recent exemplu in acest sens il constituie Rafo Onesti, unde actionarii au decis, fara acordul celui mai important creditor, Ministerul Finantelor, transformarea unor datorii in actiuni, operatiune in urma careia statul ar putea deveni principalul actionar al rafinariei, cu 37% actiuni, iar actualul actionar majoritar, Balkan Petroleum si-ar reduce participarea in societate de la 98% la 16%.
O alta propunere inclusa in proiectul de modificare a Legii 64/1995 este ca planul de reorganizare judiciara a unei societati sa nu mai fie votat de cinci categorii de creditori, ci numai de trei categorii, conform vechii formule. Proiectul mai prevede ca planul de reorganizare sa nu mai fie votat de creditorii care sunt si actionari ai societatii in cauza, eliminandu-se astfel conflictul de interese. Actul normativ va fi transmis Parlamentului spre aprobare. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.