Mostenirea dictatorilor morti din regimuri totalitare disparute nu ar mai trebui sa fie ambivalenta. Doar lunaticii mai indraznesc sa-l comemoreze pe Hitler in Germania. Nici macar ramasitele patetice ale khmerilor rosii nu-l mai comemoreaza pe Pol P
Mostenirea dictatorilor morti din regimuri totalitare disparute nu ar mai trebui sa fie ambivalenta. Doar lunaticii mai indraznesc sa-l comemoreze pe Hitler in Germania. Nici macar ramasitele patetice ale khmerilor rosii nu-l mai comemoreaza pe Pol Pot. Totusi, pe masura ce Rusia se apropie de aniversarea a 60 de ani de la victoria impotriva Germaniei naziste, marcarea rolului lui Stalin in acea victorie se dovedeste condamnabil de penibila.
Intr-adevar, la inceputul acestui an, Moscova a fost tulburata de dezbateri daca sa construiasca sau nu o statuie pentru dictatorul decedat. In marile librarii din Rusia, un numar imens de biografii politice portretizeaza pe Stalin si era sa. Unele dintre acestea, bazate pe noi materiale de arhiva, sunt critice. Insa majoritatea acestor volume il pun pe Stalin intr-o lumina pozitiva. Cand rusilor li se cere sa alcatuiasca o lista cu cei mai importanti oameni din secolul XX, Stalin este abonat la primul loc, alaturi de Lenin.
Unii vad mana ramasitelor comuniste in spatele acestei situatii. Partidul s-a transformat mult fata de idealurile leniniste si cauta sprijin azi printr-o mixtura vrajitoreasca de nationalism rus, hiper-crestinism ortodox si "stalinism de stat".
Bineinteles, orasele nu mai primesc numele lui Stalin. La sfarsitul anilor '50, nenumarate monumente ale lui Stalin au fost demolate. Totusi multe simboluri ale conducerii lui Stalin au fost pastrate cu grija, inclusiv imnul national pe care l-a aprobat personal in 1944. In Moscova, langa mormantul lui Lenin se gaseste mormantul si monumentul lui Stalin, unde pot fi vazute maldare de flori la aniversarea nasterii sale, comemorarea mortii si la ziua victoriei impotriva lui Hitler.
Demascarea hrusciovista a crimelor lui Stalin si a cultului personalitatii in 1956 au facut o impresie imensa atat in Uniunea Sovietica si in strainatate. Insa multi din elita politica si militara au fost infuriati de revelatiile lui Hrusciov. Aceasta furie a incitat mai multe incercari de reabilitare a lui Stalin in timpul celor 20 de ani de conducere a lui Leonid Brejnev, numiti "perioada stagnarii".
Mihail Gorbaciov a continuat sa dezvaluie crimele stalinismului, aruncand lumina asupra unor pagini pe care Hrusciov s-a temut sa le faca publice. In timpul lui Boris Eltan, aceste critici au devenit si mai acerbe.
Insa demolarea structurilor ideologice, politice si economice ale trecutului nu este de ajuns pentru reinnoirea societatii. Eltan a inteles asta. Cu opt ani in urma ramasitele familiei Romanov au fost inmormantate public in castelul Sfantul Petru din Sankt Petersburg. Nicolae al II lea a castigat statutul unui martir.
Reinhumarea Romanovilor nu a impresionat publicul pentru multa vreme. Peste 50% din populatia Rusiei, inclusiv profesori, oameni de stiinta, doctori si militari, au simtit decaderea calitatii vietii lor dupa caderea comunismului. Nu e surprinzator ca sunt nostalgici fata de trecut, inclusiv Stalin.
Oamenii mai batrani isi amintesc de greutatile anilor '30 si '40. Insa cei mai multi dintre rusi nu vad epoca sovietica ca pe un fel de gaura neagra. Ei vad o perioada de greutati, insa si mari realizari - in dezvoltarea economica, stiinta, cultura, educatie si apararea patriei in vreme de razboi.
Azi, rusii asculta vechile melodii sovietice si se uita la filme sovietice. Ziua de 1 mai (ziua muncii) si 7 noiembrie (aniversarea revolutiei bolsevice) raman mult mai pline de inteles decat noile sarbatori post-comuniste, ca 12 iunie (ziua independentei). De fapt, pentru multi rusi, declaratia de independenta a Rusiei din 1990 reprezinta o decadere in istoria tarii, un an al anarhiei si dezordinii.
De ce pot fi mandri rusii in 15 ani de post-comunism? Terapia de soc care a ruinat economia si a pus avutia tarii in maini private, insa rareori curate? Nici democratia, nici piata nu sunt vazute de rusi ca valori absolute, deoarece au esuat in a asigura fie prosperitatea, fie securitatea. Ce victorii a mai obtinut armata rusa in ultimii ani? Nici macar nu a putut supune Cecenia, o mica republica din cadrul Federatiei Ruse.
Federatia Rusa ramane o colectie de state multinationale care au nevoie de o idee unificatoare a statalitatii si nationalitatii care sa le tina impreuna. Cea mai usor de inteles idee de care se agata rusii este patriotismul. Doar doua evenimente au putearea sa energizeze acest sentiment al patriotismului: revolutia din octombrie 1917 si marele razboi pentru apararea patriei din 1941-1945, care a transformat Rusia intr-o putere globala. Ziua victoriei din acest an este probabil ultima la care vor lua parte multi participanti directi la razboi. De aceea Kremlinul se pregateste sa marcheze evenimentul la o scara nemaivazuta pana acum in Rusia. Nu mai este nevoie sa spunem ca numele lui Stalin va fi mentionat de nenumarate ori in cursul acestor sarbatori.
Copyright: Project Syndicate, 2005.
www.project-syndicate.org


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.