Patru administratori de firme si un fost sef de serviciu din cadrul Directiei Finantelor Publice Dolj au primit ieri mandate de arestare preventiva emise de magistratii Tribunalului Bucuresti, intr-un caz privind returnari ilegale de TVA in valoare d
Patru administratori de firme si un fost sef de serviciu din cadrul Directiei Finantelor Publice Dolj au primit ieri mandate de arestare preventiva emise de magistratii Tribunalului Bucuresti, intr-un caz privind returnari ilegale de TVA in valoare de 98 de miliarde de lei. Potrivit procurorilor Ministerului Public, in acelasi caz s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de alti sapte functionari ai directiei pentru implicare in tranzactiile frauduloase si returnari de TVA, in timp ce unui inspector fiscal i s-a interzis parasirea localitatii pe toata durata anchetei.
Magistratii Tribunalului Bucuresti au dispus arestarea preventiva a mai multor persoane acuzate de complicitate intr-un caz privind returnari ilegale de TVA in judetul Dolj, in timp ce fata de functionarii fiscali care, potrivit procurorilor, ar fi facilitat plata sumelor respective s-a dispus inceperea urmaririi penale.
Astfel, la propunerea procurorilor, s-au emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele administratorilor Maria Pipan, Cornel Virlan, Gabriel Constantin si Danut Feraru, precum si pentru Eugenia Ghica, fost sef serviciu in cadrul Directiei Finantelor Publice Dolj (DGPF), sub acuzatiile de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals in inscrisuri sub semnatura privata si de constituire a unui grup organizat in vederea comiterii de infractiuni. Pentru aceleasi ilegalitati, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala cerceteaza in libertate alte trei persoane, acestea fiind Ilie Dumitru, Maria Constantin si Ion Pipan.
Sursa citata precizeaza ca s-a dispus inceperea urmaririi penale si fata de Simona Busica - fost sef al DGPF Dolj, precum si impotriva inspectorilor fiscali Gheorghita Andrei, Doina Dorobantu, Gheorghe Albastroiu, Georgeta Seftulescu, Nicu Ciurlin si Mihaela Nicolae, pentru implicare in tranzactiile frauduloase de restituiri de TVA.
Acestia sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, uz de fals si constituire a unui grup organizat in vederea comiterii de infractiuni. De asemenea, inspectorului fiscal Mihaela Valentina Nicolae i s-a interzis parasirea localitatii pe toata durata anchetei.
Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in acest dosar penal se fac cercetari in legatura cu modul in care, in perioada iunie 2003 - august 2004, o serie de societati comerciale apartinand unor grupuri organizate de persoane au solicitat si primit urmare a unor tranzactii comerciale fictive, dar consemnate in actele contabile, restituiri de TVA de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, in valoare de aproximativ 98 miliarde de lei.
Pentru obtinerea acestor sume, administratorii si asociatii firmelor au fost ajutati de catre inspectorii fiscali din cadrul DGFPS Dolj prin incalcarea de catre acestia a atributiilor de serviciu.
Totodata, procurorii au subliniat faptul ca activitatea acestor functionari este verificata si in raport cu ilegalitatile comise de Genica Boerica si Ion Fotescu, arestati preventiv pentru restituiri ilegale de TVA de la DGFP Dolj.
Genica Boerica a fost arestat preventiv, la 4 octombrie 2004, pentru complicitate la evaziune fiscala, la spalare de bani si fals in declaratii, in legatura cu obtinerea ilegala a 290 de miliarde de lei (7,25 milioane de euro) cu titlu de TVA de rambursat pentru 13 societati comerciale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.