Banca a redus cu doua puncte procentuale rata dobanzii de politica monetara (interventie), pana la 12,5%. BNR explica aceasta decizie prin riscul adus de liberalizarea tranzactiilor de capital, in conditiile existentei unui diferente intre piata inte
Banca a redus cu doua puncte procentuale rata dobanzii de politica monetara (interventie), pana la 12,5%. BNR explica aceasta decizie prin riscul adus de liberalizarea tranzactiilor de capital, in conditiile existentei unui diferente intre piata interna si piata internationala. Prin aceste masuri, banca centrala doreste tragerea in jos a dobanzilor la depozitele in lei pentru a descuraja intrarea de capitaluri straine cu scopul de a fi plasate in bancile romanesti. BNR a mai decis scaderea dobanzii platite pentru rezervele minime obligatorii in lei constituite de banci, de la 4% la 2%, si reducerea ratei la rezervele obligatorii in euro, de la 1% la 0,7%. Cum rezerva minima obligatorie este direct proportionala cu resursele atrase, aceasta masura are si ea rolul de a descuraja bancile in a mai atrage depozite. Pe de alta parte, pierderea suferita ca urmare a reducerii dobanzii trebuie diminuata. (Adrian Mihai)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.