Directorul Penitenciarului de maxima securitate Rahova, Carmen Mihail, a fost schimbat din functie, ieri, in urma controlului dispus de ministrul Justitiei cu privire la tratamentul preferential aplicat lui Miron Cozma, in timpul detentiei lui in ace
Directorul Penitenciarului de maxima securitate Rahova, Carmen Mihail, a fost schimbat din functie, ieri, in urma controlului dispus de ministrul Justitiei cu privire la tratamentul preferential aplicat lui Miron Cozma, in timpul detentiei lui in aceasta inchisoare. Potrivit raportului de control, conducerea Penitenciarului Rahova nu a aplicat dispozitiile legale pentru a asigura respectarea de catre detinutul Cozma a obligatiilor ce ii revin pe timpul executarii pedepselor. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a semnat ordinul de eliberare din functie a directorului Penitenciarului cu regim de maxima siguranta Rahova, magistratul Carmen Mihail, locul acesteia fiind preluat de adjunctul Lorin Pintoiu. Totodata, Macovei a cerut Consiliului Superior al Magistraturii incetarea detasarii magistratului Carmen Mihail, solicitare ce a fost admisa.
Detinut de lux
Masura are la baza rezultatele controlului dispus in 28 martie, in urma dezvaluirilor din mass-media potrivit carora Miron Cozma ar fi beneficiat de un regim preferential de detinere. Aspectele semnalate de presa au fost confirmate in timpul verificarilor facute de inspectori, care au constat si alte incalcari ale regulamentului de catre Miron Cozma. Ministrul Justitiei a dispus controlul la Rahova in aceeasi zi in care Cozma a fost readus la penitenciarul bucurestean, prin transfer de la inchisoarea din Craiova. Transferul a fost efectuat la solicitarea conducerii Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), care a invocat starea precara de sanatate a fostului lider din Valea Jiului. Cererea de transferare a lui Cozma din motive medicale a fost adresata de ANP Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, institutie care decisese la sfarsitul anului trecut ca el sa fie dus la penitenciarul din Craiova. Rahova este penitenciarul din care Cozma a fost mutat, la sfarsitul anului trecut, din cauza legaturilor pe care le-ar fi avut in inchisoare cu membri ai clanului Camataru. Potrivit declaratiilor unui gardian de la puscaria Rahova, statutul lui Cozma era unul privilegiat. El avea in inchisoare un telefon mobil, primea pachete si vizite ori de cate ori dorea. De asemenea, nici unul dintre gardieni nu avea curaj sa-i spuna lui Miron Cozma sa respecte regulile, acestia temandu-se de el. Cozma a fost vizitat, ieri, de deputatul Nati Meir. "Am venit sa-l vad si sa-i spun ce am facut pentru el de la prima si singura noastra intrevedere, pe care am avut-o la penitenciarul din Craiova", a declarat Nati Meir, citat de Mediafax. El a explicat ca a venit la Rahova in calitate de membru in Comisia pentru Drepturile Omului a Camerei Deputatilor, insa doar pentru a-l vizita si a discuta cu Miron Cozma. "Consider ca revocarea decretului de gratiere la o zi dupa ce acesta a fost emis si reincarcerarea lui Cozma constituie un abuz clar impotriva sa. Nu este normal sa se intample asa ceva, si nicaieri in tarile civilizate o asemenea situatie nu este posibila", a spus Meir.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.