Presedintele american, George W. Bush, si fostii presedinti Bill Clinton si George Bush senior, au ingenuncheat, miercuri seara, in bazilica Sfantul Petru, in fata catafalcului Papei Ioan Paul al II-lea si au pastrat un moment de reculegere. George W
Presedintele american, George W. Bush, si fostii presedinti Bill Clinton si George Bush senior, au ingenuncheat, miercuri seara, in bazilica Sfantul Petru, in fata catafalcului Papei Ioan Paul al II-lea si au pastrat un moment de reculegere. George W. Bush, imbracat intr-un costum negru si purtand o cravata gri, a ramas ingenunchiat timp de cateva minute, apoi s-a ridicat, s-a inclinat in fata catafalcului si a salutat mai multi cardinali inainte de a parasi bazilica. Alaturi de George W. Bush s-au mai aflat sotia sa, Laura, care avea capul acoperit cu un sal de dantela neagra, si secretarul de stat, Condoleezza Rice.
George Bush, tatal actualului lider al SUA, si Bill Clinton, l-au omagiat pe Papa, subliniind in special rolul Suveranului Pontif in caderea comunismului si in lupta pentru pacea in lume. "Iti dadea sentimentul ca era un om al pacii", a declarat fostul presedinte George Bush, in avionul cu care s-a deplasat la Roma.
Bill Clinton, presedinte intre 1992 si 2000 (respectiv in perioada dintre mandatul prezidential al lui Bush tatal si instalarea la Casa Alba a lui Bush Jr.) a evocat una din cugetarile Papei privind razboiul din Bosnia. "Mi-a spus ca secolul XX a inceput printr-un razboi la Sarajevo si ca nu putem permite sa se incheie tot printr-un razboi la Sarajevo", a povestit Bill Clinton.
Relatiile dintre prima administratie condusa de George W. Bush si Vatican au cunoscut momente extrem de sensibile in 2003, din cauza deciziei presedintelui american de a interveni militar in Irak, initiativa ferm dezaprobata de Suveranul Pontif, ca si de unele mari puteri europene. Papa a discutat, atunci, cu numeroase personalitati incercand sa impiedice declansarea razboiului si a trimis emisari la Bagdad si Washington.
Delegatia americana va asista la funeraliile Papei, care vor avea loc astazi, la Roma. Azi, George W. Bush s-a intalnit cu presedintele italian, Carlo Azeglio Ciampi, si cu premierul Silvio Berlusconi, unul dintre cei mai fermi aliati in campania militara lansata in Irak in martie 2003. Numerosi alti lideri vor asista la funeralii, printre care secretarul general al ONU, Kofi Annan, premierul britanic, Tony Blair, presedintele francez, Jacques Chirac, dar si liderul israelian, Moshe Katsav, si cel iranian, Mohammad Khatami. Autoritatile chineze au decis sa nu trimita o delegatie la funeralii. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.