La cateva ore dupa ce jurnalistii romani au fost rapiti in Irak, bursa zvonurilor a inceput sa functioneze. In razboiul informational, presa, in special posturile de televiziune, au difuzat o multime de stiri care pareau credibile pe moment, desi mul
La cateva ore dupa ce jurnalistii romani au fost rapiti in Irak, bursa zvonurilor a inceput sa functioneze. In razboiul informational, presa, in special posturile de televiziune, au difuzat o multime de stiri care pareau credibile pe moment, desi multe dintre acestea erau intoxicari. S-o luam cronologic:
La sfarsitul saptamanii trecute, in noaptea de sambata spre duminica, zeci de jurnalisti au fost pusi pe jar dupa ce pe forumul FreeEx (pagina destinata discutiilor online intre ziaristi) a aparut urmatorul mesaj: "ziaristii care au fost rapiti in Irak vor fi la Otopeni peste o ora". In noaptea de 2 spre 3 aprilie, mai multe posturi de televiziune si-au intrerupt programul si au anuntat vestea, unii realizatori turnand gaz pe foc, sustinand ca stirea a fost confirmata de un apropiat al Ministerului Apararii irakiene si de un cotidian din Bagdad. Imediat dupa miezul noptii, zeci de jurnalisti au luat cu asalt Aeroportul International "Henri Coanda", aeroportul militar din Otopeni, respectiv Aeroportul International "Mihail Kogalniceanu" din Constanta unde ar fi trebuit sa aterizeze o misterioasa aeronava care ii aducea acasa pe colegii nostri. Cei care participau la emisiunile in direct ale mai multor posturi de televiziune au amplificat zvonul, spunand ca daca nu au venit in acea noapte, sigur vor veni in zilele urmatoare. Ziaristii prezenti in acea noapte la aeroport au incercat sa lamureasca aceasta situatie, contactandu-i pe reprezentantii institutiilor statului implicate in solutionarea problemei celor trei jurnalisti romani - Presedintia, Ministerul de Externe, Ministerul Apararii Nationale, serviciile de informatii. Initial, raspunsul autoritatilor nu a confirmat, dar nici nu a infirmat zvonul. De abia duminica dimineata, unii dintre cei contactati au dezmintit, dar numai prin discutii neoficiale.
In urma cu trei zile, marti, isteria zvonurilor a atins cote maxime. In jurul orei 21.00, toate posturile de televizune si-au intrerupt programul si au anuntat ca "cei trei ziaristi romani rapiti in Irak au fost eliberati si se afla sub protectia fortelor coalitiei din Irak", citand surse bine informate.
In jurul orei 21:00, postul de televiziune ProTV, fara sa intrerupa filmul, a anuntat pe o banda in baza ecranului ca "surse bine informate sustin ca jurnalistii romani rapiti in Irak au fost eliberati si se afla sub protectia fortelor coalitiei". Anuntul a mai fost repetat de cateva ori in decursul filmului, fara detalii suplimentare. Dupa incheierea filmului, o editie speciala de stiri a reluat anuntul de mai sus, afirmand ca "cei care au pus la cale rapirea si cei care au indeplinit-o au fost retinuti". O alta precizare suplimentara a fost ca jurnalistii eliberati urmeaza sa fie incredintati autoritatilor romane pentru a fi repatriati. Stirea a fost difuzata si de celelalte televiziuni romanesti care au difuzat interviuri telefonice cu consilierul prezidential Adriana Saftoiu care a declarat ca: "Administratia prezidentiala nu confirma stirea eliberarii celor trei ziaristi romani aflati in Irak. Suntem primii care vom comunica aceasta stire presei".
Intoxicare cu biletele de avion
Realitatea TV a difuzat un interviu telefonic cu oficiali din cadrul Ambasadei Romaniei la Bagdad care au declarat ca "nu pot confirma, dar nici infirma stirea eliberarii jurnalistilor". Televiziunea B1TV a difuzat o emisiune in cadrul careia un ziarist a sustinut ca o sursa de incredere l-a informat ca in Irak s-a efectuat o operatiune de comando de succes, in urma careia au fost eliberati cei trei jurnalisti romani, iar rapitorii ar fi fost arestati. Acesta a declarat ca cei trei jurnalisti romani se afla in custodia fortelor coalitiei si urmeaza sa fie predati autoritatilor romane pentru a fi repatriati. Afirmatiile au fost infirmate vehement de directorul de stiri al Prima TV, Dan Dumitru, care a afirmat ca "mi-as fi dorit mai mult decat orice ca cei trei sa fi fost eliberati, insa din pacate nu este asa. TVR 1 a informat ca AFP nu confirma eliberarea celor trei ziaristi romani. Tot marti noaptea, un alt post de televiziune a aratat ca stirea eliberarii jurnalistilor romani din Irak a fost confirmata de postul de televiziune pan-arab Al-Jazeera. Comandamentul central al armatei americane din Irak, CENTCOM, a afirmat pentru Realitatea TV ca nu detine informatii referitoare la eliberarea jurnalistilor romani. Nici ambasada Statelor Unite la Bagdad nu a putut confirma, marti seara, informatia potrivit careia ostaticii romani din Irak ar fi fost eliberati. In noaptea de marti spre miercuri, toata presa a plecat la Aeroportul International Henry Coanda sperand ca informatia eliberarii este reala. Numai ca, spre deosebire de cea vehiculata la sfarsitul saptamanii trecute, care a fost falsa, cea de marti noaptea s-a dovedit a fi reala pana la un punct. Ziaristii aveau bilete de avion pentru intoarcerea in tara pentru data de 6 aprilie, care fusesera rezervate inainte de a pleca in Irak. Iar cineva a avut grija ca acest lucru sa ajunga la presa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.