Nerezidentii vor avea posibilitatea sa constituie depozite in lei pe termen scurt incepand de luni, 11 aprilie, data de la care se liberalizeaza acest capitol din contul de capital, au declarat pentru Mediafax surse din Banca Nationala a Romaniei (BN
Nerezidentii vor avea posibilitatea sa constituie depozite in lei pe termen scurt incepand de luni, 11 aprilie, data de la care se liberalizeaza acest capitol din contul de capital, au declarat pentru Mediafax surse din Banca Nationala a Romaniei (BNR). Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a confirmat ca decizia a fost luata, in sedinta Consiliului de Administratie din 31 martie, mentionand ca noul Regulament Valutar va fi publicat in Monitorul Oficial pana astazi. Oficialul bancii centrale nu a anuntat si data de la care actul normativ va intra in vigoare. Romania s-a angajat in negocierile cu UE sa liberalizeze contul de capital pana la mijlocul acestui an. La inceputul anului trecut, Banca Nationala a amanat urmatoarea etapa de liberalizare a contului de capital si a stabilit, prin Regulamentul Valutar, ca nerezidentii vor avea acces la depozitele in lei pe termen scurt cel mai tarziu la 10 aprilie 2005. Pentru a descuraja intrarile de capital speculative, care sa profite de dobanzile ridicate si de evolutia previzibila a cursului de schimb, Banca Nationala a decis in toamna anului trecut sa-si limiteze interventiile pe piata valutara, lasand cursul sa floteze in functie de cotatiile pietei. De asemenea, BNR a redus in repetate randuri dobanda de interventie (dobanda acordata la depozitele constituite de banci la BNR), fapt care a determinat scaderea dobanzilor in sistemul bancar. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.