Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) i-a acuzat, ieri, pe reprezentantii companiei Balkan Petroleum, de faptul ca au indus in eroare opinia publica prin afirmatiile potrivit carora statul va recupera integral datoriile rafinarie
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) i-a acuzat, ieri, pe reprezentantii companiei Balkan Petroleum, de faptul ca au indus in eroare opinia publica prin afirmatiile potrivit carora statul va recupera integral datoriile rafinariei in urma transformarii acestora in actiuni care ulterior pot fi vandute la o valoare nominala de 25.000 lei/actiune. Institutia califica drept speculatii aceste afirmatii, aratand ca vanzarea actiunilor rezultate in urma conversiei nu se va putea realiza "niciodata" la valoarea la care s-a facut conversia, respectiv 25.000 lei/actiune ci la un nivel mult mai mic, iar diferenta reprezinta tocmai pierderile pe care AVAS si ceilalti creditori bugetari ar urma sa le suporte in aceasta situatie. "In realitate, asa zisa conversie a creantelor in actiuni nu este decat o incercare a actionarului majoritar de a arunca in sarcina statului datoriile uriase ale Rafo si de a acoperi in acest fel de raspunderea juridica reprezentantii actionarului majoritar", se precizeaza intr-un comunicat al AVAS.
Reprezentantii Balkan Petroleum au afirmat, recent, ca statul isi va recupera integral creantele asupra rafinariei in urma conversiei acestora in actiuni. Marin Anton, consilierul personal al presedintelui Balkan Petroleum, a aratat ca datoriile catre stat ale rafinariei, acumulate inainte de octombrie 2003, se ridica la aproximativ 200 de milioane de dolari. Mai mult, potrivit lui Anton, in afara de Balkan Petroleum, mai sunt doi investitori interesati sa cumpere aceste actiuni. Conversia datoriilor in actiuni, la o valoare nominala de 25.000 lei/actiune, a fost aprobata, la sfarsitul lunii trecute, de Adunarea Generala a Actionarilor Rafo.
BkP arunca cu oferte de ochii lumii
In acest context, AVAS subliniaza ca reprezentantii BkP incearca sa distraga atentia opiniei publice de la adevaratele consecinte ale conversiei care, potrivit institutiei, constau in suportarea unor pierderi uriase la bugetul statului. Cat priveste investitorii interesati de actiunile in cauza, Autoritatea subliniaza faptul ca "asa zisele" oferte din partea unor companii care activeaza in domeniul comertului cu produse petroliere nu constituie oferte reale de plata ci doar simple declaratii de intentii. "Prin aceste scrisori de intentie nu s-au propus nici garantii de plata si nici nu s-a precizat daca plata urmeaza sa fie efectuata imediat sau intr-un interval de timp", subliniaza comunicatul AVAS. Practic, potrivit Autoritatii, ofertele mentionate nu intrunesc nici una dintre conditiile necesare pentru a putea fi acceptate. "O oferta trebuie sa fie ferma (adica facuta cu intentia de a produce efecte juridice si nu doar reactii ale presei), sa fie precisa (adica sa nu contina referiri ambigue susceptibile de interpretari) si sa fie completa (adica sa contina toate elementele actului juridic propus a fi incheiat)", se arata in comunicat. In final, AVAS arata ca va continua procedurile judiciare in vederea anularii acestei conversii si pentru asigurarea respectarii intereselor statului in aceasta afacere. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.