Doar cateva lucruri devin legende in timp ce exista. Legende care creeaza sentimente puternice si a caror imagine ramane vesnic intiparita in inimile celor care au luat contact cu ele. Saariselka este legenda Laponiei. O parte din nordul Finlandei, u
Doar cateva lucruri devin legende in timp ce exista. Legende care creeaza sentimente puternice si a caror imagine ramane vesnic intiparita in inimile celor care au luat contact cu ele. Saariselka este legenda Laponiei. O parte din nordul Finlandei, unde poti simti viata asa cum era traita in vremuri stravechi. Aici, amprenta oamenilor se vede doar in unele locuri, iar natura a ramas neschimbata de sute de ani. Aici soarele straluceste la orizont cat e ziua de lunga si e aproape imposibil sa-ti dai seama daca se apropie pranzul sau se insereaza. Narile se lipeau instantaneu la contactul cu aerul rece, iar mirosul iernii era dureros de intepator. Peste tot era numai zapada, iar drumurile parca se terminasera. Am mers pe singura poteca facuta in nameti de pasii localnicilor. si am ajuns la un imens iglu. Un muzeu din zapada si gheata, construit de cativa localnici intreprinzatori si devenit punct de atractie pentru turistii dornici sa simta pe propria piele gerul din tara lui Mos Craciun.
Ei bine, era el iglu, dar avea o usa somptuoasa, decorata cu coarne de ren, care pe deasupra era montata fara cusur chiar intr-un "perete"... din blocuri de gheata. Dincolo de ea intrai intr-o galerie somptuoasa, cu mai multe incaperi, frumos iluminata si strajuita de o parte si de cealalta de sculpturi in gheata de-a dreptul uimitoare.
La intrare, din spatele unui bar la fel de inghetat, am fost imbiati de doua localnice imbracate in costume nationale, cu glogi, un vin dulce si foarte aromat, care se bea fierbinte si pe care doar laponii stiu sa-l prepare. si ca sa uitam de gerul aprig de afara, un domn, imbracat dupa datinile locului si incaltat intr-un fel de opinci din blana de ren, ne-a cantat cu patima, pe o limba imposibil de inteles, o piesa tribala, acompaniat de un fel de toba manuita de el insusi.
Dupa spectacol si dupa ce am admirat sculpturile in gheata ne-am asezat la masa. O masa cat toate zilele, tot din gheata! Am stat insa pe bancute din lemn, ceva mai calduroase, iar bucatele au fost o incantare pentru papile.
si asta nu e tot! Galeria este un punct de atractie si pentru iubaretii dornici sa-si oficializeze relatia in fata unui altar la fel de rece si de inghetat ca intreaga constructie. Iar acestia, potrivit localnicilor, nu sunt deloc putini. Multi dintre ei isi rezerva chiar o camera pentru a-si petrece noaptea nuntii. Mai e nevoie de precizarea ca paturile sunt din zapada bine batatorita, noptierele din gheata, iar covorul, unul de nea? Ei bine, cam asa pot petrece o noapte extrema doi indragostiti infierbantati. Dar in acea seara nu se anuntase nici un cuplu.
in ciuda frigului si a ghetii si pentru un turist ajuns in zona datorita unui seminar la care a fost invitat de Loteria Romana, aventura a fost una uimitoare, din acelea care trebuie traite macar o data in viata, de orice muritor.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.