Din ce in ce mai multi romani si-au facut un obicei din a merge la pescuit, in weekend-uri sau in concedii. Cei cu spirit de initiativa au vazut imediat in aceasta pasiune o potentiala sursa de venituri si nu s-au inselat. Acum sapte ani, Gabriel Bil

Din ce in ce mai multi romani si-au facut un obicei din a merge la pescuit, in weekend-uri sau in concedii. Cei cu spirit de initiativa au vazut imediat in aceasta pasiune o potentiala sursa de venituri si nu s-au inselat. Acum sapte ani, Gabriel Bilenciu, un tanar tulcean, s-a apucat sa vanda rame, adunate de pe malul baltilor. Acum, afacerea ii aduce anual peste 100 de milioane de lei. Ideea de a vinde momeala vie pentru pescuitul sportiv i-a venit lui Gabriel Bilenciu (foto) dupa ce a fost, odata, cu prietenii sa dea la peste. "Nu aveam momeala la noi si m-am gandit: ce ar fi daca as incerca eu sa vand cateva rame? Toti au ras de mine atunci. Mi-am pus un afis la poarta ca am de vanzare rame, iar dupa o saptamana au inceput sa apara clientii. Primele rame le-am adunat de pe malul baltii", ne-a povestit Gabriel. intre timp, si-a dezvoltat micuta afacere, s-a asociat cu fratele sau si a diversificat oferta. Tulceanul si-a amenajat in curtea casei o parcela de 100 de metri patrati pentru rame, dar si coropisnite. "Am scos pamantul din curte, am betonat si am adus pamant special - pentru rame negre si gunoi de grajd - pentru rame rosii. Am udat pamantul si am pus in el rosii stricate, care aduna mai repede ramele. Coropisnitele, pe care le prind cu capcane, trag la bere. Torn bere in pamant si vin de la vecini la mine, chiar si de la 300 de metri distanta", ne-a spus crescatorul de rame. Cu timpul, el a inceput sa se specializeze in materie de momeala pentru pescuit.



Castiga anual 100 de milioane de lei

"Initial, nu stiam ca sunt mai multe feluri de rame ori care sunt mai bune la pescuit sau mai rezistente", ne-a marturisit Gabriel. ingrijirea pamantului in care se inmultesc ramele nu cere mare efort. "Zilnic, ud parcela o ora, chiar daca ploua, si sap. Daca nu sap macar o data pe luna, ramele se raresc". Sezonul coropisnitelor e vara, dar ramele sunt o sursa de venit intregul an. O coropisnita se vinde cu 10.000 lei, iar o cutie cu doua sute de rame, cu 50.000 lei. Afacerea merge bine. Gabriel spune ca anual castiga peste 100 de milioane de lei.

Ce pesti se prind cu rame si coropisnite

Ramele sunt folosite frecvent, ca momeala, de pescarii sportivi. Cele rosii atrag pestii "pasnici", cum sunt numiti de impatimitii pescuitului: caras, crap, babusca, platica, bibani, obleti etc. Cu rame negre sunt ademeniti pestii mari, cum ar fi somnii, crapii si bibanii. La coropisnite, trag, in general, somnii.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.