Saptamana bursiera 28 martie-1 aprilie, care a debutat prin cea mai dramatica scadere din acest an, s-a incheiat, totusi, in crestere. Ambii indici BVB au avansat cu peste trei procente, redresandu-si pozitiile peste pragurile psihologice de 5.000 de

Saptamana bursiera 28 martie-1 aprilie, care a debutat prin cea mai dramatica scadere din acest an, s-a incheiat, totusi, in crestere. Ambii indici BVB au avansat cu peste trei procente, redresandu-si pozitiile peste pragurile psihologice de 5.000 de puncte, in cazul BET, respectiv de 3.000 de puncte, in cazul indicelui compozit BET-C.
Astfel, indicele BET a consemnat, vineri, cea mai mare valoare a saptamanii, de 5.385,22 de puncte, aceeasi performanta remarcandu-se si in cazul indicelui compozit BET-C, care a castigat 3,49 de procente, pana la valoarea de 3.366,69 de puncte. Cu toate acestea, valoarea tranzactiilor s-a mentinut modesta, cele 257 de miliarde de lei calificand sedinta bursiera de vineri printre cele mai slabe zile de tranzactionare.
Cat despre evolutia actiunilor, 13 din cele 17 titluri cotate la categoria intai a Bursei de Valori Bucuresti au marcat cresteri, trei au stagnat, in timp ce titlurile Otelinox (INX) au fost singurele din aceasta categorie care au pierdut teren. Cu o variatie neta de minus 8,33 de procente (10.000 de lei), actiunile INX au inregistrat, la inchiderea sedintei de vineri, pretul de 110.000 de lei per titlu. Desi au inregistrat o variatie neta de 3,12 procente, evolutia titlurilor BRD s-a numarat printre surprizele zilei, doar putin peste 250.000 de actiuni facand obiectul schimburilor bursiere. La capitolul "preferinte" s-au inscris aceleasi doua companii, Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV). Peste 6,6 milioane din actiunile societatii petroliere au fost schimbate de traderii BVB, pe pozitia a doua a clasamentului situandu-se titlurile TLV, peste trei milioane de actiuni fiind schimbate de traderi.

Actiunile SNP sunt cotate pentru iunie la 0,435 lei

Preturile futures cu scadenta 30 iunie ale derivatelor pe actiuni au continuat luni trendul descrescator din saptamana precedenta.
De a doua zi, ele au reinceput sa creasca, neatingand insa maximele atinse in prima parte a lunii trecute. Cu toate acestea, preturile futures depasesc cotatiile de la Bursa de Valori cu 12 - 20%.
Cele mai tranzactionate titluri au fost cele SNP. Ele au inceput saptamana cu o scadere de 10%, pretul coborand la 0,36 lei, pentru ca miercuri ele sa urce la 0,41 lei. Cele mai ridicate cotatii au fost inregistrate vineri, cand actiunile SNP au urcat la 0,435 lei. Limitele in care ar urma sa fluctueze pana la scadenta actiunile SNP sunt de 0,45 lei in partea superioara, optiunile CALL tranzactionandu-se la un pret de exercitare de 0,43 lei cu prime de 200 lei si de 0,3 lei in cea inferioara, optiunile PUT tranzactionandu-se la preturi de exercitare de 0,35 lei cu prime de 500 lei/optiune.
Pentru scadenta septembrie, s-au realizat in premiera contracte futures pe activul suport TLV, la un pret de cotare de 1,27 lei.
Pentru iunie actiunile TLV au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 0,85 si 0,952 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.