Sute de credinciosi au asistat, ieri, la o slujba de pomenire a Papei Ioan Paul al II-lea, oficiata in cadrul Sfintei Liturghii de catre PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar patriarhal, la Catedrala Patriarhala din Capitala. Slujba de pomenire a
Sute de credinciosi au asistat, ieri, la o slujba de pomenire a Papei Ioan Paul al II-lea, oficiata in cadrul Sfintei Liturghii de catre PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar patriarhal, la Catedrala Patriarhala din Capitala. Slujba de pomenire a Suveranului Pontif, care a murit sambata seara, a durat aproximativ zece minute si a fost oficiata la finalul Sfintei Liturghii de duminica. Seful Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Prea Fericitul Parinte Teoctist, a evocat personalitatea Papei Ioan Paul al II-lea, considerandu-l pe acesta "un barbat al zilelor noastre cu adevarat minunat".
"Acest mare disparut din lumea vremelnica a fost chemat in lumina cea dumnezeiasca in care cu totii nadajduim sa ajungem intr-o zi, fiecare dupa curatenia faptelor si a inimilor noastre", a spus PF Teoctist.
Intaistatatorul BOR a evocat prima intalnire avuta cu Ioan Paul al II-lea in anul 1984, intr-o vizita neoficiala, pe cand lucra in organismele externe ale Patriarhiei Romane, afirmand ca a fost "izbit pana la incantare de seninatatea" privirii Suveranului Pontif. PF Teoctist a reamintit si depre intalnirea cu Ioan Paul al II-lea din ianuarie 1989, la Vatican, cand era deja Patriarh, precum si despre dificultatile intampinate atunci pentru a se putea intalni cu Papa Ioan Paul al II-lea in timpul regimului comunist.
"La Bucuresti se stia ca merg si la Vatican (n.r. PF Teoctist a fost la Vatican in timpul unei vizite pe care o facea in India), insa dregatorii de sus nu puteau admite aceasta vizita. Eu insa m-am pregatit pentru ea, inclusiv cu cadouri pentru Suveranul Pontif. I-am spus ambasadorului de atunci al Romaniei socialiste ca acolo nu sunt la Bucuresti si ca sunt liber sa ma vad cu Papa in interesul Bisericii si al tarii. I-am mai spus sa fie linistit, ca din India ma voi intoarce la Bucuresti", a povestiti PF Teoctist, precizand ca vizita la Suveranul Pontif a durat peste o jumatate de ora, timp in care Papa l-a intrebat despre tot felul de detalii, inclusiv din viata personala.
"Crestini ziditi pe temelia martirilor"
Patriarhul BOR a reamintit apoi despre memorabila vizita facuta de Papa Ioan Paul al II-lea in 1999 in Romania, prima vizita a unui Suveran Pontif intr-o tara majoritar ortodoxa.
Teoctist a explicat importanta gestului facut atunci de Ioan Paul al II-lea, care, la sosirea in Romania, a sarutat pamantul ca pe un "pamant sfant, calcat odinioara de Apostolul Andrei, in aceasta Gradina a Maicii Domnului", numindu-i pe romani "crestini ziditi pe temelia martirilor".
In finalul declaratiei sale, PF Teoctist a reamintit rolul major jucat de Papa Ioan Paul al II-lea in facilitarea dialogului dintre ortodocsi si greco-catolici in privinta retrocedarii unor bunuri bisericesti. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.