Actionarii Rafo Onesti au aprobat, miercuri, conversia in actiuni a creantelor bugetare si garantate, precum si majorarea capitalului social al firmei, a declarat agentiei Mediafax directorul general al Rafo, Paul Ivascu.
El a precizat ca hota
Actionarii Rafo Onesti au aprobat, miercuri, conversia in actiuni a creantelor bugetare si garantate, precum si majorarea capitalului social al firmei, a declarat agentiei Mediafax directorul general al Rafo, Paul Ivascu.
El a precizat ca hotararile actionarilor au fost luate in conformitate cu planul de reorganizare al societatii aprobat, la sfarsitul anului trecut, de judecatorul sindic.
In lipsa altei hotarari judecatoresti, Ivascu a spus ca punerea in aplicare a planului de reorganizare continua.
"Pasul imediat urmator este publicarea in Monitorul Oficial a hotararilor adunarii actionarilor, precum si acordarea unei perioade de 30 de zile pentru exprimarea dreptului de preferinta a actionarilor care doresc sa-si pastreze participatia", a spus directorul rafinariei, aratand ca va exista si o perioada in care hotararile pot fi contestate.
Potrivit acestuia, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Ministerul Finantelor Publice si-au exprimat deja dezacordul pentru aplicarea planului, si este de asteptat ca institutiile respective sa conteste deciziile actionarilor.
Conform anuntului de convocare a Adunarii Generale a Actionarilor, capitalul social al rafinariei ar urma sa creasca, in urma conversiei, cu o valoare minima de 18.729 miliarde de lei, pana la 22.763 miliarde de lei.
Corespunzator acestei sume vor fi emise circa 749 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 25.000 de lei, atribuibile, fara prima de emisiune, creditorilor. "Numarul minim de actiuni ce vor fi emise corespunde valorii creantelor inscrise in tabelul definitiv al creditorilor din 12 noiembrie 2004 si nu cuprinde actualizarea conform legii 64/1995", se mai arata in convocator.
Ministerul Finantelor ar urma sa primeasca peste 323 milioane de actiuni, urmat de societatea Faber Invest&Trade cu 200,2 milioane de actiuni.
Al treilea creditor este Petrom, cu 90 de milioane de actiuni, iar dupa acesta este mentionat VGB Oil cu 60,6 milioane de actiuni.
Lista creditorilor care vor fi despagubiti prin actiuni mai include societatile Tender SA, Prospectiuni SA, Atlas Gip SA, precum si Directia Regionala Vamala Iasi, AVAS, si primariile din Onesti, Fratesti si Brasov.
In prezent rafinaria este detinuta in proportie de 99% de catre Balkan Petroleum, o societate inregistrata in Marea Britanie. VGB Oil detine 50% din actiunile Balkan Petroleum, restul participatiei fiind in posesia unui fond de investitii - Central European Petroleum.
Dupa conversia datoriilor in actiuni, participatia Balkan Petroleum va fi diminuata la 17,35%, urmand ca cel mai important actionar sa devina Ministerul Finantelor cu 35,4%.
Faber Invest&Trade ar urma sa detina 21,99% din titluri, in timp ce Petrom si-ar adjudeca o cota de 9,92%.
VGB Oil ar controla 6,65% din actiuni, iar Tender SA 1,72%, in timp ce Directia Regionala Vamala Iasi ar avea 4,18 actiuni la Rafo.
Participatii mai mici de 1% ar reveni celorlalti creditori amintiti, inclusiv AVAS si firmei Prospectiuni SA. Per total, pachetul controlat de stat s-ar ridica la 40,45%.
La jumatatea lunii noiembrie 2004, fostul Guvern a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede transferul catre AVAS a creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la Rafo si Carom, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri fiscale, inclusiv accesoriile aferente acestora, in vederea recuperarii.
Conform actului normativ, AVAS urma sa preia si creantele detinute la cele doua societati de Directia Vamilor Iasi.
Valoarea totala a creantelor este de circa 15.000 miliarde lei, din care aproximativ 8.000 miliarde lei reprezinta datoriile Carom.
In luna decembrie, noul Cabinet a suspendat, pentru o perioada de 90 de zile, actul normativ mentionat.
Executivul a luat aceasta decizie pentru a reevalua impactul pe care masurile cuprinse in actul normativ respectiv le au in plan economic si social, precum si pentru a clarifica litigiile juridice rezultate.
In ceea ce priveste planul de reorganizare al societatii, acesta a fost confirmat de un judecator sindic pe data de 8 decembrie 2004. AVAS a formulat recurs impotriva acestei decizii.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.