Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European si-a dat, ieri, acordul pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, relateaza agentia AFP, citata de Mediafax.
Parlamentul European se va pronunta pe
Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European si-a dat, ieri, acordul pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, relateaza agentia AFP, citata de Mediafax.
Parlamentul European se va pronunta pe aceasta tema la 13 aprilie, in sedinta plenara, cu cateva zile inaintea semnarii tratatului de aderare cu cele doua tari, programata la 25 aprilie.
"Avizul conform" pentru Romania a fost adoptat de comisie cu 59 de voturi pentru, doua impotriva si noua abtineri. Membrii comisiei au facut apel la statele membre UE si la Comisia Europeana pentru ca Parlamentul sa fie "asociat pe deplin" in procesul de aderare a Romaniei si a Bulgariei la Uniune, intre data semnarii tratatelor si aderarea propriu-zisa, la 1 ianuarie 2007.
Eurodeputatii au solicitat in special ca Parlamentul European sa fie asociat "in cazul in care clauzele de salvgardare continute in tratatele de aderare vor fi utilizate" pentru Bulgaria sau Romania.
Uniunea Europeana a retinut mai multe "clauze de salvgardare" referitoare la cele doua tari. Aderarea Romaniei si a Bulgariei ar putea fi amanata cu un an daca acestea nu vor fi "cu adevarat pregatite" pana la 1 ianuarie 2007. UE a impus Romaniei, care trebuie sa depuna in continuare numeroase eforturi in vederea aderarii, o clauza de salvgardare foarte stricta, o situatie fara precedent pentru o tara candidata.
Activarea acestei clauze ar putea fi decisa de o majoritate calificata a membrilor Uniunii, in cazul in care Guvernul de la Bucuresti nu este suficient pregatit in domeniile Justitie, Afaceri Interne si Concurenta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.