Toti elevii din Bucuresti care vor absolvi anul acesta clasa a VIII-a vor avea un loc asigurat in invatamantul post-gimnazial in anul scolar viitor, dupa ce Inspectoratul Scolar din Capitala a alocat peste 25.000 de locuri, cifra de scolarizare fiind
Toti elevii din Bucuresti care vor absolvi anul acesta clasa a VIII-a vor avea un loc asigurat in invatamantul post-gimnazial in anul scolar viitor, dupa ce Inspectoratul Scolar din Capitala a alocat peste 25.000 de locuri, cifra de scolarizare fiind stabilita potrivit legii invatamantului, care prevede ca invatamantul obligatoriu este de zece clase.
Potrivit Inspectoratului, circa 20.000 de elevi vor termina invatamantul gimnazial, cu patru mii mai putin decat promotia 2004, iar numarul total de locuri la clasele a IX-a cursuri de zi se ridica la 24.690, la care se adauga cele 426 de locuri din invatamantul special.
In invatamantul liceal, o pondere semnificativa a fost acordata anul acesta claselor care vor permite absolventilor sa obtina un certificat de competenta sau atestat, specializarea cu cele mai multe locuri alocate in Bucuresti fiind matematica-informatica, care detine si ponderea cea mai insemnata in preferintele elevilor si parintilor, respectiv peste 6.000 de locuri, aproape la fel de multe cat in intregul invatamant profesional pentru scolile de arte si meserii.
De asemenea, absolventii de gimnaziu vor putea opta anul acesta si pentru unul din cele 1.232 de locuri din invatamantul cu predarea unei limbi straine in regim bilingv, dupa ce vor sustine o testare a cunostintelor de limba moderna. Liceele si colegiile din Bucuresti ofera si peste 1.200 de locuri in clasele cu predare intensiva, la care admiterea se va face computerizat, examentul de limba moderna urmand sa aiba loc ulterior, la nivelul fiecarei scoli. Elevii care au aptitudini deosebite in sport, teologie si arta vor avea la dispozitie 1176 de locuri, dar in aceste domenii admiterea este conditionata de promovarea unor probe de aptitudini. Totodata, absolventii de gimnaziu vor avea la dispozitie 336 de locuri in invatamantul liceal seral si 364 de locuri in cel cu frecventa redusa. Repartizarea candidatilor se va face in perioada 1-7 septembrie 2005. Anul scolar 2005-2006 va avea 36 saptamani de scoala (177 de zile lucratoare) si va fi organizat in doua semestre, ca si pana acum.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.