Dupa ce am anuntat ca scandalul stramutatilor de lux este pe punctul de a exploda din nou, in Dolj continua sa fie agitatie. Nicolae Mocioi, directorul general al Institutului de Cercetare Stiintifica, Inginerie Tehnologica si Proiectare Mine pe Lign

Dupa ce am anuntat ca scandalul stramutatilor de lux este pe punctul de a exploda din nou, in Dolj continua sa fie agitatie. Nicolae Mocioi, directorul general al Institutului de Cercetare Stiintifica, Inginerie Tehnologica si Proiectare Mine pe Lignit (SC-ICSITPML-SA), despre care am scris ca s-a autodespagubit pentru proprietatea sa de la Cariera Tismana, incearca pe cat posibil sa ascunda dovezile. Din pacate pentru el, noi am pus mana pe cateva dintre ele.
Dupa ce, in urma cu ceva timp, am intrat in posesia unui studiu geotehnic, acum ne-a parvenit o imagine mai mult decat interesanta: fotografia casei vechi pentru care Mocioi a primit un ditamai viloi din banii statului.
Numai ca, desi fotografia ar trebui sa se gaseasca in dosarul de despagubire, impreuna cu "releveul", aceasta nu e de gasit pentru ca dosarul... a disparut. Cat despre schita cu pricina, sursele noastre sustin ca aceasta nu ar fi in conformitate cu realitatea, o data ce "sopronul fantana", "cotetul", "bucataria de vara" si "gardul de zidarie" au fost trecute fictiv in acte, numai pentru a creste artificial valoarea despagubirii.

Ferma cu etaj sau marmota plimbata cu liftul

Si asta nu-i tot. Probleme sunt si cu "Studiul geotehnic pentru construire de locuinta si anexe in municipiul Craiova, jud. Dolj proprietar Mocioi D. Nicolae". Documentul poarta numarul 812-763/G si a fost intocmit in anul 2004 in opt exemplare. Conform surselor noastre, acest studiu este unul dintre pasii legali pentru despagubirea lui Mocioi, intocmit tocmai de institutia la care Nicolae Mocioi este director general, adica de Institutul de Cercetare Stiintifica, Inginerie Tehnologica si Proiectare Mine pe Lignit (SC-ICSITPML-SA).
Documentul cu pricina ridica cateva semne de intrebare. In primul rand, cu toate ca din titlu reiese clar ca este vorba de construirea unei locuinte cu anexele aferente, in interior chiar la capitolul 1 se vorbeste despre "Sediu exploatare agricola" din zona Drumul Muntenilor, Tarlaua 22 parcela 11 si 18. Conform unor surse, se pare ca s-ar fi ales aceasta stratagema dintr-un motiv foarte simplu: terenul era in extravilan si nu se putea construi o casa. Insa, chestiunea este cusuta cu ata alba, fiindca la capitolul 2 se spune clar: "Cladirile ce urmeaza a fi construite sunt tip S+P+1", adica subsol, parter si un etaj. Frumoasa ferma cu etaj... O duce vacutele si marmota cu liftul...
Asa stand lucrurile, pentru noi este destul de clar ca despagubirea lui Mocioi nu este tocmai in regula. Din cate stim politia locala nu a reactionat pana in prezent. Din ce motive nu stim, dar banuim si, in consecinta, asteptam reactii din partea Inspectoratului General al Politiei Romane care trebuie sa faca verificari in acest caz.

Drumul spre vila

Reamintim ca Mocioi avea o locuinta extrem de modesta in zona carierei Tismana, mai exact in satul Galesoaia. Practic, era vorba de o constructie care statea sa cada, cu o suprafata de 67 metri patrati.
Unu. Niculae a impartit dreptul la proprietate cu fratele si mama sa. A urmat cererea de stramutare catre Compania Nationala a Lignitului, cerere care a fost avizata favorabil. Mocioi a realizat si expertiza tehnica. Perfect legal. Numai ca expertiza a fost intocmita de SC-ICSITPML-SA, institutul pe care cu onoare il conduce, iar dosarul de evaluare care continea si fotografiile ar fi fost tinut sub cheie. Mai mult, surse locale ne-au informat ca, a doua zi dupa evaluare, vechea constructie ar fi disparut.

Hocus-pocus cu metri patrati

Doi. Compania Nationala a Lignitului (CNL) achizitioneaza un teren de 1.000 de metri patrati in Craiova, la iesirea spre Bucuresti, la pretul de 10 dolari metrul patrat. Si cum era vorba de trei proprietari (fratii Mocioi si mama lor), CNL se apuca sa construiasca pe banii companiei trei case. Cel putin una este mai mult decat casa.
Final. Directorul Niculae Mocioi s-a ales cu o moderna locuinta de 300 de metri patrati. Fratele s-a multumit cu o casa de 117 metri patrati, asa cum credem ca este si corect, iar mama a primit o constructie de numai 20 de metri patrati. In total 437 de metri patrati pentru numai 67... Daca fratele si mama directorului au fost despagubiti cat de cat corect, Nicolae Mocioi a sarit calul...


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.