Cresterea preturilor la utilitati, incepand cu 1 aprilie 2005, va conduce la scaderea valorii adaugate brute in toate ramurile economiei nationale, cu exceptia a trei ramuri direct beneficiare ale acestei masuri (energie electrica, termica, gaze), se
Cresterea preturilor la utilitati, incepand cu 1 aprilie 2005, va conduce la scaderea valorii adaugate brute in toate ramurile economiei nationale, cu exceptia a trei ramuri direct beneficiare ale acestei masuri (energie electrica, termica, gaze), se arata intr-o analiza a impactului cresterii preturilor asupra valorii adaugate brute si a ratei inflatiei, realizata de Grupul de Economie Aplicata (GEA).
Conform studiului, industria prelucratoare isi va diminua, pe ansamblu, valoarea adaugata bruta cu 4,3 la suta. Cele mai afectate ramuri de activitate sunt cele de chimie si fibre sintetice, metalurgie si siderurgie, materiale de constructii, sticla, carbune, cocs, celuloza si hartie, cauciuc si materiale plastice, minereuri, medicamente, detergenti, cosmetice, mijloace de transport si constructii de masini.
Aceasta reducere a valorii adaugate brute vine pe fondul dificultatii de adaptare la cresterea costurilor fixe cu utilitatile, pentru ca alte componente ale costului de productie nu pot fi flexibilizate cu usurinta. In plus, pentru exportatori, aprecierea leului contribuie la reducerea marjei de profit.
Cresterea pretului la utilitati va duce, de asemenea, si la un spor inflationist estimat la 5,8 la suta, ceea ce ar putea contribui la ratarea tintei de inflatie de sapte la suta pentru 2005.
Pentru a evita aceasta posibilitate, exista, conform GEA, optiunea aprecierii si mai puternice a cursului de schimb, care ar ieftini importurile de materii prime pentru sectoarele de utilitati.
Reversul acestei optiuni este afectarea in continuare a exportatorilor, care ar continua sa se adauge efectelor neplacute ale cresterii preturilor la utilitati.
Cresterile de preturi luate in calcul de GEA, care au fost agreate si de Fondul Monetar International, sunt de 35 la suta la gaze naturale, 5 la suta la energie electrica si 20 la suta la energie termica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.