Sectia economica a Ambasadei Republicii Cehe reprezinta in primul rand interesele acestei tari in strainatate, avand misiunea de a ajuta firmele cehe prezente in Romania, de a sprijini dezvoltarea comertului si a schimburilor economice si comerciale
Sectia economica a Ambasadei Republicii Cehe reprezinta in primul rand interesele acestei tari in strainatate, avand misiunea de a ajuta firmele cehe prezente in Romania, de a sprijini dezvoltarea comertului si a schimburilor economice si comerciale reciproce si de a populariza Republica Ceha in Romania.
Activitatea cotidiana consta in comunicarea cu firmele cehe si romanesti, cautarea activa de parteneri si prilejuri comerciale, efectuarea unor deplasari prin Romania in incercarea de a populariza relatiile dintre Cehia si Romania si de a face legatura intre partenerii din cele doua tari.
Una dintre prioritati o constituie reprezentarea propriu-zisa a Cehiei la diferite actiuni economice si sociale: conferinte, seminarii, mese rotunde, expozitii, receptii. Cele mai frecvente intrebari adresate de investitori se refera la potentialii parteneri comerciali, de fabricatie sau distributie, la gasirea unui reprezentant pentru Romania si cele referitoare la problemele juridice si vamale. Sectia comercial-economica a Ambasadei are o stransa colaborare cu Czech Trade (agentie infiintata in 2004) si cu Centrul Ceh.
Interesul firmelor cehe pentru Romania a crescut enorm, nu numai in ultima perioada. In ultimii patru ani, cifra de afaceri a schimburilor comerciale reciproce a crescut de patru ori, ajungand in 2004 la peste 615 milioane euro.Totodata a crescut si numarul societatilor mixte sau cehe pe piata romaneasca si ponderea investitiilor. La sfarsitul anului 2003 erau inregistrate intre 200-250 de societati mixte, cu un capital total de numai 45-50 milioane de dolari. Anul 2004 a inregistrat o imbunatatire prin achizitia Hobas Tub Romania de catre filiala ceha a firmei elvetiene Hobas, tranzactie incheiata contra sumei de 4,89 milioane USD. O alta prezenta de succes pe piata romaneasca este si producatorul de pateuri Hame Babice care a cumparat pachetul majoritar de la firma Romconserv Caracal, contribuind la comasarea a 4-5 agenti economici de pe piata conservelor de pateuri. In anii 2003 si 2004 investitorii cehi au cumparat actiunile SIF Banat,Transilvania si ale altor fonduri in valoare totala de circa 15 milioane USD. Un important aport de capital l-a reprezentat privatizarea cu succes de catre CEZ a Electrica Oltenia, fiind cea mai importanta achizitie ceha in strainatate. Dintre domeniile care prezinta interes pentru firmele cehe enumeram: modernizarea si refacerea industriei energetice, a retelelor si infrastructurii, transporturile si mijloacele de transport, constructiile, ecologia (mai ales purificarea si lichidarea apelor si a deseurilor, lichidarea deseurilor metalurgice, a pagubelor, etc.). Exista interes si pentru domeniile industriale, precum constructiile de masini, produsele de consum, produsele alimentare, din lemn si chimice, hartie si ambalaje, tehnologii folosite in medicina, linii tehnologice, software, cartografie, servicii etc. In ceea ce priveste problemele cu care se confrunta investitorii cehi, unele sunt specifice perioadei de tranzitie, altele, insa, reprezinta o consecinta si un produs al birocratiei si coruptiei, fiind nu doar inutile, ci si intolerabile. Coruptia si manipularea in stabilirea unor achizitii publice, birocratia inutila la nivel local si de stat si solutionarea lenta a proceselor judiciare sunt doar cateva exemple. Acestea creeaza un precedent periculos care poate influenta multe alte firme interesate sa activeze in Romania. O data cu intrarea in Uniunea Europeana, Romania va trebui sa rezolve aceste probleme, fapt care va duce in mod firesc la inlaturarea obstacolelor existente la export, mai ales la produsele sensibile cum sunt anumite tipuri de alimente, unele produse semifabricate, autoturisme.
Pe de alta parte pot sa apara si complicatii legate de importul masiv al altor produse. In orice caz, "dupa intrarea in UE, cresterea in ansamblu a comertului exterior romanesc cu toate tarile UE este foarte real", a declarat Karel Zdenovec, consilier comercial-economic al Ambasadei Republicii Cehe.
Persoanele interesate se pot adresa Sectiei Comerciale din cadrul Ambasadei Republicii Cehe la sediul din Str. Ion Ghica nr. 11, sector 3, Bucuresti, sau la tel: 315.91.42, 315.91.43 , fax: 312.25.39.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.