Un cutremur cu o intensitate de 6,7 grade pe scara Richter s-ar putea produce in judetul Vrancea in 2007, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, in cadrul unui semina
Un cutremur cu o intensitate de 6,7 grade pe scara Richter s-ar putea produce in judetul Vrancea in 2007, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, in cadrul unui seminar organizat la Focsani. Conform lui Marmureanu, dupa 2006 lucrurile se vor schimba fundamental din punct de vedere tectonic, dar zona seismica Vrancioaia nu este atat de incarcata, pentru ca aici sa se produca un cutremur catastrofal. "Sunt deja lucrari publicate care vorbesc de producerea unui cutremur de 6,7 grade Richter in 2007. In Japonia, de exemplu, de 50 de ani se asteapta un cutremur catastrofal in zona Tokyo, iar cam acelasi lucru s-ar putea petrece si la Istanbul sau in alte colturi ale lumii", a spus Marmureanu. Acesta a mai declarat ca, in functie de adancimea la care se va produce seismul din Vrancea, acesta va afecta fie Bucuretiul, fie Iasul si Chisinaul. "Cutremurele de la 130 kilometri in sus devin catastrofale pentru Bucuresti si Sofia, iar cele mai adanci de 130 de kilometri sunt periculoase pentru Iasi si Chisinau", a mai explicat Marmureanu.
La seminar s-au prezentat si cateva statistici din care reiese ca un cutremur major este precedat de zeci de cutremure mici care se produc inaintea acestuia, insa stiinta nu a avansat pana acolo incat aceste statistici sa poata duce la predictionarea unui seism. Marmureanu a mai spus ca tocmai datorita particularitatilor cutremurelor vrancene, care sunt de adancime, in Romania va functiona cat de curand un sistem de avertizarea seismica in timp real, sistem care se va adresa consumatorilor industriali si care va reduce din victimile post-seism. "La mijlocul lunii aprilie vom inaugura sistemul de la Plostina, care va avertiza intr-un termen de 20-25 de secunde toti consumatorii industriali de producerea unui seism", a spus Marmureanu. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.