AmCham (Camera de Comert Americana din Romania) si Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) au lansat, ieri, un program de informare si consultare privind necesitatea schimbarii Codului muncii. Sub titlul "Dialog pentru Prosperitate", rep

AmCham (Camera de Comert Americana din Romania) si Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) au lansat, ieri, un program de informare si consultare privind necesitatea schimbarii Codului muncii. Sub titlul "Dialog pentru Prosperitate", reprezentantii patronatelor au initiat acest demers atat pentru cei care au calitatea de angajator - companii mari, mijlocii si mici -, cat si pentru confederatiile sindicale, invitate sa fie parte a acestui program, au anuntat organizatiile. AmCham si ACPR considera ca in noul Cod al muncii sunt necesare prevederi care sa asigure premisele crearii de noi locuri de munca, sa stimuleze cresterea economica, sa incurajeze munca si competenta si sa elimine birocratia si piata neagra a muncii. "Este important sa nu redescoperim roata in privinta relatiilor de munca, atunci cand Romania se va integra. Putem fi pregatiti de pe acum", a declarat Roberto Musneci, presedintele AmCham. Avem un interes comun, fie ca suntem angajati sau angajatori. Aceasta este cresterea si imbunatatirea parametrilor economici. O economie performanta inseamna conditii bune pentru toti cei care formeaza piata muncii", a afirmat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Modificarea actului normativ, inca posibila

"Am trecut de mult de faza luptei de clasa. Orice incercare de a mentine acest unghi de abordare este o aruncare intr-un trecut indezirabil. Suntem angajati si angajatori, parteneri intr-un proces economic. Este esential sa ne comportam ca atare", a declarat Dinu Patriciu, presedinte al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPR).
Punctele de vedere formulate de AmCham si ACPR privind Codul muncii se raporteaza la preocuparile privind piata muncii manifestate la nivel european, sustin cele doua institutii.
Pentru o mai buna informare si consultare, AmCham si ACPR au lansat un forum online (http://forum.acpr.ro), deschis tuturor celor interesati sa-si exprime opiniile si experientele legate de Codul muncii.
In plus, vor fi initiate o serie de intalniri in care va fi prezentat si explicat punctul de vedere al angajatorilor, iar in masura in care reprezentantii confederatiilor sindicale vor fi de acord, vor fi realizate materiale de informare comune. Am convingerea ca vom ajunge la un punct de vedere comun, in cele din urma, dar pentru asta este necesar dialogul.
Nu vreau sa fac nici un comentariu cu privire la manifestarile partenerilor de dialog, confederatiile sindicale, pentru ca n-ar fi politicos. Nu cred ca este imposibila modificarea Codului muncii in acest an. Sunt convins ca orice efort trebuie facut pentru a ne adapta realitatilor pietei muncii din Europa. Probabil ca ministrul muncii, atunci cand a declarat ca nu crede ca legislatia muncii va fi modificata in cursul acestui an, a fost mai pesimist. Sper ca realitatea sa-l contrazica", a mai declarat Dinu Patriciu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.