Consiliul Concurentei a solicitat ca firma Laminorul Braila sa returneze imprumutul de 95 miliarde lei acordat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), impreuna cu dobanzile aferente, pentru ca finantarea a fost acordata prin in
Consiliul Concurentei a solicitat ca firma Laminorul Braila sa returneze imprumutul de 95 miliarde lei acordat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), impreuna cu dobanzile aferente, pentru ca finantarea a fost acordata prin incalcarea legislatiei privind ajutorul de stat.
Potrivit unui comunicat al Consiliului, institutia a inceput din oficiu o investigatie in acest caz, dupa ce AVAS a acordat societatii din Braila un imprumut rambursabil de 95 de miliarde de lei, pe o perioada de trei ani, cu termen de gratie un an.
"Plenul Consiliului Concurentei a interzis imprumutul si a solicitat AVAS recuperarea acestuia cu dobanzile aferente, intrucat acesta a fost acordat in conditii preferentiale unei intreprinderi in dificultate, iar ajutorul pentru salvarea si/sau restructurarea unei intreprinderi siderurgice in dificultate este interzis", se spune in comunicat.
Creditul a fost contractat la o rata a dobanzii echivalenta cu dobanda medie practicata de banci pentru creditele acordate clientilor nebancari.
Potrivit practicii europene in materia ajutorului de stat, daca o institutie bancara sau de credit privata nu ar acorda imprumutul in conditii similare, acesta constituie ajutor de stat.
Laminorul Braila are un capital social de 295,1 miliarde lei, actionarii principali fiind AVAS (69,9 la suta) si Tubman International Ltd (16,4 la suta).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.