Prima sedinta a noului Parlament de la Chisinau este programata azi, urmand sa fie prezidata de Ivan Calin, decanul de varsta al deputatilor si membru al Partidului Comunistilor, relateaza BASA-Press preluata de Mediafax.
Miercuri a avut loc pl
Prima sedinta a noului Parlament de la Chisinau este programata azi, urmand sa fie prezidata de Ivan Calin, decanul de varsta al deputatilor si membru al Partidului Comunistilor, relateaza BASA-Press preluata de Mediafax.
Miercuri a avut loc plenara CC al PCRM, in cadrul careia au fost discutate candidaturile comunistilor pentru principalele functii de stat. Astfel, Vladimir Voronin urmeaza a fi acceptat pentru functia de presedinte al Republicii Moldova, iar functia de premier poate reveni actualului ministru de Externe, Andrei Stratan, informeaza AP FLUX.
Presedintele Curtii Constitutionale, Victor Puscas, va prezenta azi, la inceputul sedintei Parlamentului, un raport despre rezultatele alegerilor si validarea mandatelor deputatilor. Legislativul va fi validat daca cel putin doua treimi dintre membri se vor organiza in grupuri parlamentare.
Partidul Comunistilor si-a constituit deja grupul parlamentar, care va fi condus de Eugenia Ostapciuc, fost presedinte al Parlamentului. Si deputatii Partidului Popular Crestin-Democrat s-au constituit intr-un grup parlamentar, care va fi condus in continuare de Iurie Rosca. Blocul Moldova Democrata nu a anuntat daca va forma un singur grup parlamentar.
Tot in prima sedinta va fi ales presedintele Parlamentului si alte structuri de conducere, iar Guvernul isi va prezenta demisia. De asemenea, deputatii vor stabili data alegerii sefului statului.
Comunistii se pregatesc de "europenizare"
Pe de alta parte, Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), care a castigat o majoritate relativa la recentele alegeri parlamentare, negociaza cu opozitia cu privire la alegerea viitorului presedinte, anunta Interfax, preluata de Agentia Rusia la Zi citand declaratia lui Vladimir Voronin, presedintele de la Chisinau si liderul PCRM, formatiune politica aflata la guvernare.
"Negocierile decurg incet deocamdata. Sunt discutate anumite principii de cooperare. Ele sunt realiste si destul de potrivite atat pentru partidul nostru, cat si pentru alte aliante", le-a spus Voronin jurnalistilor dupa intalnirea de marti a Comisiei Electorale Centrale, la care au fost validate mandatele parlamentarilor nou alesi.
Pe de alta parte, actualul ministru al Economiei Marian Lupu a acceptat miercuri sa candideze la functia de presedinte al Parlamentului Republicii Moldova, informeaza AP FLUX. Solicitat sa confirme aceasta propunere a comunistilor, Lupu a declarat pentru AP FLUX ca "si-a dat acordul dupa ce plenara PCRM a decis sa inainteze candidatura sa la aceasta functie". Potrivit unor surse de la Chisinau, Partidul Comunistilor urmeaza sa-si schimbe in curand denumirea pentru a adopta o fata "mai europeana".
Solicitat sa comenteze candidaturile comunistilor, presedintele Partidului Popular Crestin Democrat Iurie Rosca a declarat pentru AP FLUX: "candidatura lui Vladimir Voronin pentru functia de presedinte al Republicii Moldova nu constituie o surpriza, in schimb este surprinzatoare candidatura lui Marian Lupu pentru functia de presedinte al Parlamentului".
"Sa speram ca aceasta initiativa se inscrie in intentia PCRM de a se reforma din interior si de a scoate in fata persoane mai receptive la nevoia de integrare europeana, de realizarea unei reforme politice si economice profunde pentru fortificarea institutiilor democratice ale statului si pentru dezvoltarea economiei nationale. Sa speram ca urmatorii patru ani vor decurge mai productiv si mai constructiv pentru Republica Moldova", a conchis Rosca, citat de AP FLUX. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.